Srbac: 25 godina od formiranja Prve srbačke lake pješadijske brigade VRS

U Srpcu je večeras otvorena izložba fotografija i održana svečana akdemija povodom obilježavanja 25 godina od formiranja Prve srbačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, kroz koju je prošlo više od 3.000 boraca.

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica rekao je da je ova brigada imala slavan ratni put jer je prošla sva najteža ratišta. 

"Gdje god da je bila, Srbačka brigada je osvjetlala svoj obraz. Ponosan sam na nju i kada god dođem ovdje rado se vidim sa borcima", rekao je general Torbica novinarima. 

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić ocijenio je da ova brigada uspjela da ispuni sve svoje Ustavne, zakonske, ali i istorijske obaveze. 

"Uspjeli smo da sačuvamo većinu teritorije, narod i materijalna dobra i napravimo uslove za stvaranje Republike Srpske", rekao je Savčić. 

On je istakao da treba poštovati i dati priznanje svim borcima koji su stvaranje Republike Srpske plati svojom krvlju i sveukupnom žrtvom. 

"Ova generacija Srba učinila je istorijsko djelo, kojeg još nismo u potpunosti svjesni, ali znamo da se radi o Republici Srpskoj, koja je jedini garant opstanka Srba na ovim prostorima", rekao je Savčić. 

Nekadašnji Načelnik štaba Prve srbačke lake pješadijske brigade Vićo Kovačević podsjetio je da je ova brigada imala slavan put i mnogo doprinijela odbrani srpskih teritorija i srpskog naroda. 

"Brigada je prošla skoro sva ratišta u Republici Srpskoj na kojima smo dali svu svoju snagu, znanje i borbenost da odbranimo naš narod od neprijatelja", rekao je Kovačević. 

On je naveo da je ova brigada imala 3.338 vojnih obveznika, te da je živote izgubilo 47 boraca, dok se njih osam još vodi kao nestalo. 

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Srbac Duško Mitrić rekao je da ovim obilježavanjem opština Srbac odaje počast i čuva sjećanje na sve borce koji su položili živote za slobodu srpskog naroda

Tagovi: