Aktivisti napadnuti u Banjoj Luci, ima povrijeđenih

U prostorijama Transparensi internešnala BiH u Krfskoj ulici u banjolučkom naselju Obilićevo huligani su večeras napali učesnike sastanka koordinacionalnog odbora organizacije "Bh. povorka ponosa".

- Tu se održavao interni sastanak ljudi, oni su nekako saznali i opkolili prostorij - rekla je Ivana Korajlić iz TI BiH.

Policija je brzo stigla na lice mjesta i intervenisala.

Pod velikom policijskom pratnjom svi se prebacuju u PU Banja Luka - piše "Buka" navodeći da je u ovom incidentu troje ljudi povrijeđeno i da su prebačeni u Službu hitne pomoći.

Kako je članica Organizacionog odbora “BH Povorke ponosa”, Melani Isović rekla za "N1" grupa mladića, pretpostavlja huligana i navijača, fizički je nasrnula na grupu aktivista u blizini prostorija "Transparency Internationala BiH".

Podsjetimo policija je jutros zabranila ranije najavljeni skup “BH Povorke ponosa” koja je planirala projekciju filma “Pride” diskusiju o pravima i slobodama i žurku u prostoru DKC Incel. Ovaj skup je zabranjen uz obrazloženje da su aktivisti nakon niza prijetnji ugroženi te da im se ne može garantovati bezbjednost.

Protekle večeri grupa huligana je defilovala ulicama centra Banje Luke uzvikujući parole “Ubi pe**ra”, a centar grada je osvanuo oblijepljen fotografijama sa prekriženim zastavama duginih boja na stubovima javne rasvjete i saobraćajne signalizacije.

Situacija se usložnila nakon što je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio od nadležnih organa da onemoguće skup “BH Povorke ponosa”, a nakon što su mu prethodno pisali predstavnici 13 udruženja i organizacija koji su u uzijavama banjalučkim medijima prijetili da će sa narodom spriječiti skup ukoliko to ne učine nadležni organi, prenosi "N1".

Policijska uprava Banja Luka još uvijek se nije oglasla o večerašnjem incidentu.

Čeka se zvanično saopštenje PU Banja Luka.

nezavisne.com

Tagovi: