Aleksandar Raca i Dejan Jakeljić najbrži predsjednik i direktor u Evropi

Kada su prije četri godine osnivali Atletsko-rekreativni klub Gradiška Aleksandar Raca i Dejan Jakeljić nisu ni slutili da će veoma brzo stati rame uz rame sa mnogim evropskim klubovima. Dugoprugaši iz Gradiške do nesrećne pandemije skoro svakoga vikenda trčali su po Evropi, a njihov klub odličan je organizator tri prestižne trke godišnje, polumaratona, noćnog cenera i trke na pet kilometara. Pandemija koronavirusa ove godine desetkovala im je trke, umjesto dvadesetak istrčali su tek tri trke.

Raca je predsjednik  ARK “Gradiška”, a Jakeljić direktor domaćih trka.

“Trčao sam na 136  polumaratona, maratona te na trkama na pet i deset kilometara širom Evrope. Najljepše mi je bilo u Češkoj, Austriji, Sloveniji, Njemačkoj i naravno u našoj zemlji. Četiri puta sam u svojoj kategoriji, atletičara preko 40 godina stajao na pobjedničkom tronu, kaže Raca.

Kada ne trči, a istrčao je više odd 120 evropskih trka, Dejan Jakeljić djeluje kao direktor gradiških polumaratona i ostalih trka. Gradiška je velikim slovima upisana na atletskoj mapi Evrope, tako da na polumaratone i ostale trke dolazi na stotine atletičara  od Irske  i Njemačke, do balkanskih zemalja.

- Nastojimo da  kao trkači, a i kao ljudi koji vodimo klub privučemo što više mladih članova, publike i sponzora, te da po svijetu ispričamo najbolje priče o našoj Gradišci. U tome i uspijevamo. Nije teško..Pobijeđivao sam na trkama u Gračenici u Hrvatskoj, Cazinu, Banja Luci  i Požegi, bio sam drugi u Slavonskom Brodu, Sisku i Murskoj Soboti i treći u Cazinu, kaže Jakeljić.

Raca  i Jakeljić odlični organizatori i veliki humanisti

Dvojica uspješnih gradiških atletičara nalazila su  se u Top 50 trkača u BiH.

Nova “top-lista” će biti uspostavljena nakon banjalučkog polumaratona za 18 dana, u drugoj polovini jula. Zanimljivo je da osim sportskog duha gradiški atletičari imaju i veliko humanitarno srce. Nakon svake organizovane trke dio novca uplaćuju upravo za liječenje djece i omladine ili oboljelih sportsista i sugrađana.

Prijatelji im u šali kažu da su najbrži evropski predsjednik i direktor, te da su računajući svakodnevne treninge i česte utrke izdržljiviji od popularnog 'golfa dvojke'.

Boško Grgić