Bankari u Republici Srpskoj posumnjali na pranje 2,3 miliona maraka

Banke u Republici Srpskoj su prijavile Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 6 sumnjivih transakcija u ukupnom iznosu od oko 2,3 miliona konvertibilnih maraka.

Podaci se odnose na prijave iz prvih šest mjeseci ove godine. Takođe banke su prijavile i dva sumnjiva klijenta, pravna lica za pranje novca, a sumnja se da se radi o fiktivnom preduzeću-nerezidentu i plaćanje prema ofšor destinaciji.

U prvom polugodištu banke nisu iskazale sumnju na finansiranje terorističkih aktivnosti, niti su imale gotovinskih transakcija, sumnjivih transakcija, niti prijavljenih sumnjivih klijenata.

– Na osnovu mjesečnih izvještaja koje banke dostavljaju Agenciji za bankarstvo RS o gotovinskim, povezanim gotovinskim i sumnjivim transakcijama, a koje su prijavile  SIPA, kao i na osnovu izvršenih provjera u kontrolama na licu mjesta, banke su u prvom polugodištu 2019. prijavile ukupno 63.802 gotovinske transakcije u vrijednosti od  oko 1,9 milion КM, što predstavlja 0,32 odsto ukupno obavljenih transakcija u bankarskom sektoru Republike Srpske, odnosno 6,65 odsto ukupne vrijednosti obavljenih transakcija u bankarskom sektoru Republike Srpske – kažu u Agenciji za bankarstvo RS.

Srpska.info