Brano Račić iz Novog Sela leđa i ruke odmara radeći (FOTO)

Brano Račić iz Novog Sela, rubnog sela između Gradiške i Srpca svakodnevno ima pune ruke posla. Većinu  februarskih dana Brano sa porodicom provodi u ogromnim plastenicima. U toku je sjetva paprike i paradajza za rasadu, uzgoj luka i špinata koji će se uskoro naći na tezgama marketa i meniju restorana, te popravka plastenika i priprema za narednu sezonu.

Zimska pauza je prošla, počela je nova sezona. Vrijedni Račići siju papriku, paradajz i krastavce u male ćelije. U pitanju je sjetva sa ciljem da se dobije kvalitetan rasad povrća.

„Planiramo sadnju oko sedam hiljada strukova paprike, paradajza i krastavca. Dok paprika i paradajz ne dospiju za sadnju u plastenicima uzgajamo špinat i luk. Mijenjamo i folije na onim starijim plastenicima, održavamo temperaturu oko 30 stepeni grijanjem. Ima mnogo posla“, tvrdi Račić.

RAČIĆI UZGAJAJU I GUSKE I ŠARANE

Kada želi da odmori ruke i kičmu od plastenika Brano opet nešto radi - vrijeme posvećuje guskama. Trenutno na farmi ima samo matično jato od 17 gusaka, nedavno je završio klanje 46 velikih gusaka.

„Proizvodimo prirodnu guščiju mast, koja je ljekovita. Od guščijeg mesa pravimo i kobasice i druge specijalitete. Za koji dan guske će početi da nose jaja koja stavljamo u inkubator i započinjemo leženje novog jata“, kaže Brano Račić.

Guske koriste veliko prostranstvo pod pašnjacima i vodom iz obližnje rječice Mature. Tu je i ribnjak sa šaranom. Do prvog izlova ostalo je pola godine.

„U dva navrata u ribnjak smo ubacili 3.500 komada mlađi šarana. Nadamo se da će u septembru imati težinu oko dva kilograma. Hranimo je najkvalitetnijim domaćim žitaricama, očekujemo dobar izlov već u septembru“, kaže Račić.

UMJETNIK U STOLARSKOJ RADIONICI

Kada mu vremenske prilike ne dozvoljavaju da radi na otvorenom Brano Račić pravi stolove od čuvene topole jagnjide i trešnjevog drveta. Plete i formira ribarske mreže, po narudžbi napravi i po koji čamac.

„Stalno mi se rađaju nove ideje, vezano za stolariju ili bravariju. Konstruišem i izrađujem i razne alatke koje mi olakšavaju rad u plastenicima. To su razne sadilice, pomagala za prihranu, navodnjavanje ili berbu povrća. Moj radni dan traje od jutra do noći, radim uglavnom iz zadovoljstva i nije mi teško“, priča Račić.

U svakodnevnim  poslovima pomažu mu supruga Tatjana, kćerke Amanda i Andrea i unuka Martina. Po potrebi angažuje i sezonske radnike, kojih je, kako kaže, sve teže naći. Zbog toga mu radni dan često potraje i po 14 časova.

B. GRGIĆ