Čavić gasi 12 radnih jedinica “Elektrokrajine”

Banjalučka “Elektrokrajina” u sklopu reorganzacije preduzeća gasi 12 radnih jedinica, saznaje portal CAPITAL.

Ukidaju se radne jedinice elektrodistribucija u Prijedoru, Gradišci, Kozarskoj Dubici, Novom Gradu, Prnjavoru, Mrkonjić Gradu, Laktašima, Srpcu, Čelincu, Šipovu te dvije radne jedinice u Banjaluci.

Odluku treba da potvrdi skupština akcionara 16. decembra a primjenjivaće se već od prvog dana naredne godine.

U skladu sa odlukom o donošenju novog Statuta preduzeća, kojom je predviđena drugačija organizacija rada, odnosno teritorijalni princip zamjenjuje se funkcionalnom organizacijom, u cilju provođenja u sudskom registru, neophodno je donijeti odluku kojom se dosadašnji organizacioni dijelovi preduzeća, radne jedinice, brišu”, stoji u obrazloženju prijedloga odluke koja će se naći na sjednici.

Kako portal CAPITAL saznaje, novom reorganizacijom ukinute radne jedinice će se svesti na nivo terenskih ureda, sa radnicima na terenu i bez administracije koja je preduzeće napustila uz stimulativne otpremnine.

Podsjećamo, kako smo nedavno pisali distributivna preduzeća u sastavu “Elektroprivrede Republike Srpske” posluju na ivici likvidnosti i sa velikim gubicima.

Banjalučka “Elektrokrajina” je za devet mjeseci prikazala poslovni gubitak od 23,4 miliona maraka.

Najveće distributivno preduzeće u Republici Srpskoj imalo je pad prihoda od 41,8 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine ili procentualno 25 odsto, najviše u dijelu prodaje struje na domaćem tržištu.

Sa druge strane, rashodi su smanjeni za 15 odsto ili 25,5 miliona KM, najviše kroz nabavnu vrijednost prodate robe, ali to nije bilo dovoljno da se izbjegne potop.

U ovom preduzeću loš rezultat objašnjavaju reorganizacijom Elektroprivrede tokom koje su ostali bez 2.500 najvećih kupaca.

Tagovi: