Članice Udruženja žena iz Srpca organizuju radionice o pripremi zimnice: Kulinarske tajne otkrivaju mladima

Kako kulinarski recepti naših predaka ne bi pali u zaborav, članice Udruženja žena iz Srpca započele su pripremu domaće zimnice koju pod vlastitim logom prezentuju na prodajnim izložbama, a svoja iskustva će kroz radionice prenositi i mladima.

Predsjednica ovog udruženja Vesna Smiljanić rekla je da se ideja rodila spontano jer su mnogi Srpčani pokazali interesovanje za njihov rad od osnivanja u martu ove godine, pa su odlučile da se kreativno ostvare i na ovaj način.

- Svaka od nas ima svoje hobije, bilo da se radi o šivenju, vezenju, heklanju ili izradi unikatnog nakita i suvenira, a dosta toga što napravimo se proda. Budući da u slobodno vrijeme spremamo i razne specijalitete, odlučile smo da se udružimo i na ovom polju i napravimo kvalitetan domaći proizvod. Od svake članice smo pokupili po neku tajnu kulinarskog zanata jer više žena na jednom mjestu zna mnogo više nego jedna - kaže Vesna.

Ajvar, pekmez, sokovi, likeri i drugi proizvodi za kratko vrijeme pronašli su put do kupaca, a do sada su organizovali nekoliko prodajnih izložbi u Srpcu. Čim se smiri pandemija virusa korona, planiraju učešće i na raznim izložbama i festivalima širom Srpske, piše Glas Srpske.

- Naše opredjeljenje je da pravimo domaće proizvode isključivo onako kako su to radile naše majke i bake. Krenuli smo od ranog proljeća praveći sok od višanja, a zatim smo obrađivali i ostalo voće i povrće kako je stizalo tokom sezone. U aktivnostima je učestvovalo više od polovine naših članica, od branja i prikupljanja voća pa sve do izrade - rekla je Smiljanićeva.

Kako bi svoja iskustva prenijeli na buduće generacije, udruženje će u saradnji sa Opštinskom upravom i neformalnom grupom mladih “Svjetlost” iz Srpca organizovati obuku mladih za izradu zimnice po tradicionalnim receptima, a projektom su predviđene tri praktične radionice za oko 60 polaznika.

Predstavnica neformalne grupe Dragana Đaković rekla je da će na dvije radionice biti rađena prerada voća, a na tri prerada povrća. Kako kaže, projekat će finansirati opština Srbac, a dio dobijenih proizvoda podijeliće u humanitarne svrhe putem Centra za socijalni rad Srbac.

- Mladi će proći kroz sve faze izrade zimnice, od prikupljanja i izbora voća i povrća, preko upoznavanja sa sredstvima za rad do dobijanja finalnog proizvoda po starim receptima naših baka. Na ovaj način će se produktivnije iskoristiti slobodno vrijeme i promovisati zdrava ishrana - rekla je Đakovićeva.

Domaća zimnica, kao i drugi proizvodi srbačkog udruženja žena, mogu se kupiti svakog radnog dana na prodajnom štandu u blizini zelene pijace u Srpcu.

 Cijene

Udruženje žena u svojoj ponudi ima domaći ajvar od pečenih paprika po cijeni od deset KM, domaći ajvar od kuvanih paprika po cijeni od pet i osam KM, dok je za pekmez od šljive, te od maline i breskve potrebno izdvojiti pet maraka. Sok od višnje je četiri, od kupine šest, a od borovnice osam KM, dok je hladno cijeđeni sok od aronije 12 KM i liker od borovnice i aronije sedam KM.

Tagovi: