Da li treba uvesti obavezno glasanje na izborima?

Slučaj iz malog italijanskog gradića Lezina, sa šest hiljada stanovnika, u kojem jedini kandidat za gradonačelnika nije osvojio funkciju zato što su ga sugrađani bojkotovali pa na izbore nije izašlo neophodnih 50 odsto birača, otvorio je pitanje izmjena Izbornog zakona BiH i uvođenje neophodnog cenzusa.

Naši sagovornici različito odgovaraju na pitanja da li bi u zakon trebalo da bude uvršćen obavezan procenat izlaznosti birača od 50 odsto bez obzira na to koliko kandidata učestvuje u trci, kao i na to da li treba uvesti obavezno glasanje po uzoru na neke zemlje.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo zagovornik je obaveznog glasanja. On kaže da obavezno glasanje postoji u Grčkoj, Belgiji, Kipru, Luksemburgu, Finskoj, Brazilu, Argentini, Australiji i još nekim zemljama i da bi trebalo da bude uvedeno i u BiH.

– Time bi izabrana vlast imala veći legitimitet, s tim što je potrebno vidjeti na koji način bi bili sankcionisani birači koji ne glasaju. Potrebno je vidjeti da li uvesti novčane kazne ili neku administrativnu sankciju, ali bilo bi dobro uvesti obavezno glasanje – kaže Bundalo.

Kada je riječ o obaveznom cenzusu od 50 odsto birača, on kaže da bi to bilo nepotrebno ako se uvede obavezno glasanje, piše Glas Srpske.

– Ali ako se ne uvede, onda bi trebalo da bude uveden obavezan drugi krug izbora, uz uslov da mora da izađe najmanje 50 odsto birača. Dakle, ako u prvom krugu ima više kandidata za načelnika ili gradonačelnika, dva kandidata koja osvoje najviše glasova išla bi u drugi krug. A ako ima samo jedan kandidat, onda bi takođe trebalo da bude uveden taj cenzus od 50 odsto plus jedan birač – kaže Bundalo.

Šef izbornog štaba DNS-a Dragomir Jovičić dijeli njegovo mišljenje kada je u pitanju uvođenje obaveznog glasanja, ali ne i ideju o drugom krugu lokalnih izbora.

– Izborno pravo je jedno od osnovnih demokratskih prava, ali i obaveza i zato podržavam uvođenje obaveznog glasanja. Oni koji se brane tvrdnjama da nemaju za koga da glasaju, treba da izađu, prekriže listić i tako iskažu nezadovoljstvo, a ne da ostaju kod kuće na dan izbora. Što se tiče drugog kruga lokalnih izbora, to smatram nepotrebnim, prije svega iz finansijskih razloga, jer izbori koštaju – kaže Jovičić dodajući da uvođenjem obaveznog glasanja ne bi bilo potrebno uvoditi nikakav cenzus.

S druge strane, zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a Srđan Mazalica kaže da ne bi bilo razumno uvoditi cenzus, jer bi izbori morali da budu ponavljani dok god ne izađe 50 odsto birača.

Izbori koštaju, a ponavljanjem bi izlazilo sve manje i manje birača i dolazilo bi do problema u funkcionisanju institucija, ispunjavanju obaveza i realizaciji projekata – kaže Mazalica.

Kada je riječ o obaveznom glasanju, on smatra da još nije vrijeme za to i za “penalizaciju” birača koji ne glasaju.

– Građani mogu biti objektivno spriječeni da izađu na izbore, a mogu biti i nezainteresovani ili nezadovoljni, što je takođe njihovo pravo i izbor. Nisku izlaznost političari treba da shvate i kao poruku da treba da motivišu birače da ne ostanu kod kuće, već da izađu i podrže ih na izborima – kaže Mazalica.

Legitimitet

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a i načelnik Teslića Milan Miličević u potpunosti dijeli mišljenje Perice Bundala.

– Podržavam obavezno glasanje, a pogotovo ideju o drugom krugu. Time bi izabrani funkcioneri imali puno veći legitimitet – kratko kaže Miličević.

Glas Srpske

Tagovi: