Dobojsko tužilaštvo reagovalo na prijave građana za nelagalne šljunkare

Okružno javno tužilaštvo u Doboju počelo se ozbiljnije odnositi prema prijava građana za  višegodišnje nekontrolisano i bahato eksploatisanje minerala iz korita rijeka na širem dobojskom području, čije su posljedice višestruko štetne.

Na osnovu prijava neformalne grupe “Za legalnu eksploataciju minerala iz korita rijeke Bosne” formirani su predmeti po prijavama za nelegalnu i prekomjernu eksploataciju kod Vukosavlja i Modriče. Predmeti su formirani na osnovu dostavljenih izvještaja Sektora Kriminalističke policije PU Doboj, a takođe i po prijavi grupe građana iz Doboja “Da se ne ponovi maj 2014.godine”, koja je prijavila nezakonitu gradnju na vodoplavnom području kod ovog grada.

“Ovo Tužilaštvo  je u periodu od 25.09.2020.godine formiralo tri nova predmeta, a na osnovu podnesenih prijava ili inicijativa od strane grupe građana, kojima se traži utvrđivanje odgovornosti zbog gradnje na vodoplovnom području rijeke Bosne  kod  Doboja,  eksploataciju minerala iz rijeke Bosne na lokalitetima kod Modriče i Vukosavlja i eksploataciju šljunka iz korita rijeke Usore na području Teslića.  Predmeti su raspoređeni u rad okružnim tužiocima odjeljenja za privredni kriminal i u istima se vrše provjere i prikupljaju  potrebna obavještenja i dokazi,  radi donošenja tužilačke odluke” – dostavilo je OJT Doboj odgovor na upit o preduzetom po prijavi.

Tužilaštvo u Doboju je, prema dobijenim informacijama iz ove pravosudne institucije, podiglo i potvrđene su i još dvije optužnice iz ove godine, u kojima je provedena istraga.

“Po jednoj optužnici krivični postupak je okončan pred Osnovnim sudom u Doboju donošenjem osuđujuće presude, kojom je optuženom kao odgovornom licu u privrednom društvu za krivično djelo skidanje ili povreda službenog pečata ili znaka izrečena novčana kazna u iznosu od 3.000 KM. Krivični postupak po drugoj optužnici, kojom se optuženi kao samostalni preduzetnik javnog prevoza tereti za produženo krivično djelo protivpravno zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava  i dobara od opšteg značaja, u toku je pred Osnovnim sudom u Tesliću” – dostavljene su informacije iz Tužilaštva u Doboju.

OBEĆANJA

Načelnik Kriminalističke policije Policijske uprave Doboj Predrag Lazić je krajem septembra najavio da će Sektor na čijem je čelu do 1.novembra dostaviti OJT Doboj pet, a još šest predmeta do kraja ove godine. Za dvije prijave koje je Grupa “Za legalnu eksploataciju minerala iz korita rijeke Bosne” prijavu podnijela je obećanje ispunjeno, a što se tičće ove PU očekuje se da će ono biti ispunjeno i za prijavu nelegalne eksploatacije između Doboja i Maglaja u koritu rijeke Bosne kod naselja Rječica.

Lj. Đurić