Dragoljub Sivac iz Razboja LJevčanskog dobija novi dom

U sklopu Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, koji se finansira u okviru Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, započela je izgradnja nove kuće za Dragoljuba Sivca (52) iz Razboja LJevčanskog.

Sivac je živio u trošnoj kući koja je gotovo u potpunosti oštećena u poplavama 2014. godine, nakon čega je postala neuslovna za život. Nakon poplava je adaptirao jednu prostoriju u pomoćnom objektu gdje živi proteklih šest godina u veoma teškim materijalnim uslovima.

Šansu za novi život dobiće u sklopu projekta UNDP BiH, koji se zajednički realizuje sa Opštinom srbac i Mjesnom zajednicom Razboj LJevčanski.

UNDP je obezbijedio najveći dio sredstava za izgradnju kuće a Opština Srbac će finansijski učestvovati sa iznosom od 5000 KM, uz obezbjeđenje potrebnih građevinskih dozvola i dovođenje struje, vode i kanalizacije. Mjesna zajednica Razboj LJevčanski je obezbijedila plac za izgradnju kuće a radove izvodi firma “Promaks” d.o.o. iz Modriče.

Ispred mjesne zajednice, na ovom projektu je angažovan odbornik Jordan Kuvalja koji je rekao da će na ovaj način biti riješeno najvažnije životno pitanje za njihovog sugrađanina koji gotovo tri decenije živi u lošim stambenim uslovima.

“NJegovo trošno domaćinstvo je skroz uništeno u poplavama prije šest godina i na ovaj način ćemo trajno riješiti njegovo stambeno pitanje. Očekujemo da se kuća izgradi do proljeća nakon čega planiramo pronaći donatore koji će pomoći u opremanju”, rekao je Kuvalja.

On dodaje da će kuća biti izgrađena odmah pored kuće demobilisanog borca Zorana Crnomarkovića kojem je takođe nedavno izgrađen novi dom uz pomoć Fonda solidarnosti Boračke organizacije Srbac, a plac je takođe obezbijedila Mjesna zajednica Razboj LJevčanski.

Dragoljub Sivac živi sam i nema najbližih srodnika, a preživljava tako što povremeno radi za nadnicu, dok mu pomoć pruža i mjesna zajednica.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević kaže da lokalna uprava podržava ovakve i slične projekte kako bi se građanima koji se nalaze u stanju socijalnih potreba omogućili stambeni uslovi dostojni čovjeka.

On dodaje da je u sklopu istog projekta prije tri godine zajedno sa UNDP BiH izgrađeno pet, dograđena jedna i obnovljeno 45 kuća.

„Dio sredstava koji je tada preostao UNDP je usmjerio smo kako bismo izgradili kuću za našeg sugrađanina iz Razboja LJevčanskog. Dugoročno je u planu da se obnovi još jedan broj kuća oštećenih u poplavama, ali nakon što UNDP donese odluku koliko će domaćinstava biti uključeno u ovaj projekat na republičkom nivou”, rekao je načelnik Dragosavljević.