Drugi humanitarni bazar za Minju u ponedjeljak

U ponedjeljak 7. decembra na gradskom trgu u Srpcu biće održan drugi humanitarni bazar „Za Minju da živi“ u cilju prikupljanja pomoći jednogodišnjoj djevojčici Minji Matić iz Kragujevca koja boluje od izuzetno teške neuromišićne bolesti – Spinalna mišićna atrofija, tip 1.

Bazar će se održati u vremenu od 10 do 15 časova a kupovinom prehrambenih, odjevnih, kozmetičkih i drugih artikala, kao i ličnim donacijama, građani će imati priliku da pomognu liječenje male Kragujevčanke.

Humanitarnu akciju je pokrenula fondacija „Budi human – Aleksandar Šapić“ a inicijator akcije u Srpcu je naša sugrađanka Nataša Đukić. Organizaciju bazara podržala je i Opština Srbac.

„Na prvom bazaru prikupili smo više od 3500 KM a sredstva smo uplatili na račun Minjinog oca. Srbac je bio treća opština u Republici Srpskoj koja je organizovala akciju ove vrste, a nakon toga su bazari održani u još tridesetak gradova i opština. Za Minjino liječenje je na samom početku falilo million i po dolara, a sada je potrebno 600 hiljada dolara, što dovoljno govori da su akcije urodile plodom”, rekla je Đukić.

Ona dodaje da je jedan od ciljeva da zaživi ideja organizacije bazara ove vrste i da se povežu humanitarne organizacije kako bi se na sličan način prikupljala sredstva i u Srbiji u slučaju da budu potrebna sredstva za neko oboljelo dijete u Republici Srpskoj, prenosi Radio Srbac.

„Pozivam sve zainteresovane građane koji imaju šta da prodaju i doniraju za bazar u Srpcu da to donesu u frizerski salon „Darija“ u blizini srednjoškolskog centra ili da pozovu broj 066/210-649 gdje će dobiti više informacija o akciji“, rekla je Nataša.

Prema njenim riječima, sve uplate će biti javno dostupne na zvaničnoj internet stranici fondacije Budi human-Aleksandar Šapić.

Minjina bolest je vezana za mutaciju gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Ne utiče na mozak i kognitivne funkcije.

Sa pet mjeseci je primila prvu terapiju dostupnu u Srbiji. Zahvaljujući lijeku Spinraza, Minja diše, jede i guta sama, ali i dalje ne može potpuno da drži glavu, da je odigne, ne može da puzi niti da sjedi.

Srećom, postoji genska terapija i Minja je dobila šansu da se izbori sa opakom bolešću. Jedini način liječenja je liječenje u inostranstvu. Pored lijeka koji je veoma skup, Minji je takođe potreban i aparat za iskašljavanje, ortopedska pomagala, fizikalna terapija, kao i troškovi smještaja i puta radi odlaska na liječenje u inostranstvo.

Da Minja osmijehom dobije bitku za život! Budimo humani!

Pomozimo Minji iz Republike Srpske pozivom na broj 1433 a od 1. decembra na broj 1432

Srbija sms – Upišimo 845 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske:

Upišimo human845 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun:

160-6000000732401-90

Uplatom na devizni račun:

160600000073283743

IBAN: RS35160600000073283743

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka:

E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka:

PayPal