Energetska stabilnost Zapadnog Balkana u fokusu ovogodišnjeg SET-a

Pod sloganom „Energetska stabilnost Zapadnog Balkana“ četvrti po redu “Samit energetike Trebinje“ biće održan od 22. do 24. marta ove godine, a organizuju ga Elektroprivreda Republike Srpske, grad Trebinje i SET d.o.o. Trebinje, a pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srpske.

Šira javnost je uveliko upoznata sa značajem SET-a i ove godine očekujemo rekordan broj učesnika , što se po dosadašnjim prijavama već može pretpostaviti.  Najavljujemo dolazak najvećih energetskih kompanija iz regiona ali i najviše zvaničnike zemalja regiona. Cilj i misija je okupiti sve relevantne stručnjake na jednom mjestu i govoriti o najaktuelnijim pitanjima i problemima iz ove oblasti, te tražiti njihova rješenja“, rekao je organizator i direktor „SET Trebinje“, Aleksandar Branković, pozivajući sve medije da i ove godine isprate sve aktuelnosti „Samita energetike Trebinje 2023“.

Trendovi decentralizacije, digitalizacije i elektrifikacije veliki su potencijal za revoluciju elektroenergetskog sistema.

Sve veći udio obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije i ujedno njihov uticaj na elektroenergetski sistem postavljaju sve veće zahtjeve na ubrzani razvoj samog sistema.

Istovremeno, zbog sve veće decentralizovane proizvodnje električne energije u neposrednoj blizini potrošača ili kod samih potrošača, snabdjevačima postaje teško zadovoljavati sve promjenjiviju ponudu i potražnju.

 Upravo u vezi sa tim u prvi plan sve više dolaze pojmovi i tehnička rješenja kao što su skladištenje energije, mikromreže, prilagođavanje potražnji i mjere energetske efikasnosti.

U rad Samita uključeni su doslovno svi relevantni predstavnici energetskog sektora u regionu, vodeći ljudi domaćih kompanija i institucija koje oblikuju industriju, poslovni lideri i kreatori energetskih politika te vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti energetike.

Na panelima će se govoriti o temama važnim za razvoj energetskog sektora i usklađenosti zakonodavstva u državama regiona u ovoj oblasti sa Direktivama EU, Energetskom politikom i procesom integracije.

Za tri dana koliko “Samit energetike Trebinje 2023” traje, planirana je Plenarna sesija-ubrzanje regionalnog održivog plana i prelaz na čistu energiju-uloga EU, kao i devet panela:

Panel 1: Razvoj infrastrukture elektroenergetskih mreža  i optimizacija procesa međusobnog povezivanja u regionu.

Panel 2: Prosumeri u regiji – pravni i regulatorni okvir za podršku i tretman malih proizvođača sa fokusom na solarne fotonaponske (PV )sisteme priključene na distributivnu mrežu.

Panel 3: Kako se nositi sa visokim cijenama energije u regiji.

Panel 4: Uloga distribuirane proizvodnje i usluga fleksibilnosti na integraciju OIE i dalji razvoj tržišta električne energije.

Panel 5: Mehanizmi osiguranja energetske tranzicije u korist svih – rezultati projekata inkluzivna dekarbonizacija.

Panel 6: Bezbjednost energetskog sektora u oblasti mjerenja I prenosa.

Panel 7: Regionalni pristup snadbijevanja energentima (gas, nafta, ugalj) u vrijeme energetske krize sa osvrtom na proces dekarbonizacije u regiji.

Panel 8: Razvoj elektomobilnosti u regiji (smart charging, charning infrastructure, distribution network capacity issues)

Panel 9: Pogonska pouzdanost rada hidroenergetskih i termoenergetskih postrojenja.

capital.ba

Tagovi: