Evo za koja djela u izborima slijedi zatvorska kazna

Obećavanje novčane naknade ili zaposlenja kako bi se glasalo za određenu stranku ili kandidata na izborima u Republici Srpskoj je ustaljena pojava. Da takva praksa postoji javno priznaju i pojedini zvaničnici. Međutim, pravnici upozoravaju da se radi o ozbiljnim krivičnim djelima i da su za kupovinu glasova propisane i višegodišnje zatvorske kazne.

Dobro razrađena praksa kupovine glasova na izborima, zapravo predstavlja ozbiljno krivično djelo. Krivični zakonik Republike Srpske u segmentu koji se bavi izbornim pravima jasno propisuje zabranu povrede slobode opredjeljenja birača.

Tako član 218, Krivičnog zakonika RS glasi:

- Ko silom, ozbiljnom prijetnjom, podmićivanjem, obmanom ili na drugi protivpravan način prinudi drugog ili na njega utiče da na izborima ili glasanju glasa za ili protiv određenog prijedloga, da uopšte ne glasa ili da glasa u određenom smislu, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

Ako ovo uradi član biračkog odbora ili izborne komisije propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Krivični zakonik strogo zabranjuje kupovinu glasova kroz obećanja biraču da će dobiti nagradu ako zaokruži određenu stranku ili kandidata. Istu odgovornost imaju i građani koji u ovim radnjama učestvuju.

Član 220. Krivičnog zakonika RS predivđa:

- Ko nudi, daje ili obećava nagradu, poklon ili neku drugu imovinsku ili neimovinsku korist biraču sa namjerom da ga navede da glasa za ili protiv određenog prijedloga, da uopšte ne glasa ili da glasa u određenom smislu, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

Istom kaznom kazniće se i birač koji za sebe ili drugoga zahtijeva, primi poklon ili obećanje poklona ili kakve druge koristi da bi glasao za ili protiv određenog prijedloga, da uopšte ne bi glasao ili da bi glasao u određenom smislu.

Krivični zakonik zabranjuje i povredu tajnosti glasanja, gdje se kaznom zatvora do dvije godine kažnjava svako ko na bilo koji način izdejstvuje od birača da kaže za koga je glasao na izborima. Iako većina građana nije upoznata sa konkretnim odredbama zakona, kupovinu glasova javno uglavnom ne podržavaju.

Ono što zabrinjava je činjenica da najviši zvaničnici Republike Srpske znaju za izborne kupovine i to smatraju uobičajenom pojavom.

- Postojanje zakona koji nešto zabranjuje i istovremenih tvrdnji zvaničnika da svi to rade, pokazuje da se u pravosudnom sistemu dio zakona koji zabranjuje povredu izbornih prava nedovoljno primjenjuje, kategorični su pravnici.

Zakon propisuje i zatvorsku kaznu od jedne do pet godina za falsifikovanje, brisanje ili dopisivanje glasova. Iako je javna tajna da se nakon zatvaranja biračkih mjesta ove aktivnosti često provode, za ova krivična djela vinovnici rijetko odgovaraju.

BN TV