Fabrika za preradu krompira prekinula rad i otpustila radnike

Fabrika za proizvodnju pomfrita "Grin grupa Bosna" u Srebrenici prekinula je rad i otpustila 80 radnika zbog nedostatka posebne sorte krompira koju koriste u proizvodnji.

Nakon sastanka sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem direktor ove firme Filip Veg rekao je Srni da je fabrici potrebno 2.000 tona krompira godišnje za kontinuiranu proizvodnju i da to nisu obezbijedili sa vlastitih plantaža zbog slabijeg roda krompira uzrokovanog sušom.

Veg je istakao da ova firma koristi krompir sorte fontane, koji se ranije nije proizvodio u BiH, a da alternativni sorta krompira adrije ima dva i po puta veću cijenu na tržištu, te da visoki carinski troškovi onemogućavaju rentabilnu proizvodnju.

- Tražili smo odobrenje od Ministarstva trgovine i spoljnih odnosa u Savjetu ministara za uvoz po 250 tona krompira kvartalno, za posljednje tromjesečje prošle i prvo ove godine, ali nismo dobili saglasnost jer BiH ima ukupnu uvoznu kvotu od 50 tona krompira godišnje i bili smo prinuđeni da prekinemo proizvodnju - naveo je Veg.

On je napomenuo da im uvoz nije odobren jer im je objašnjeno da su kasno podnijeli zahtjev.

Veg je istakao da je sa Grujičićem dogovorio da zajedno traže odobrenje uvoza potrebnih količina krompira sorte fontane iz NJemačke jer njegov kvalitet i cijena omogućavaju profitabilnu proizvodnju.

- Ukoliko za dva mjeseca dobijemo pozitivan odgovor, organizovaćemo uvoz i vratiti radnike u proizvodnju, a planiramo i zasijati ovu sortu krompira na njivama oko Bijeljine, Rogatice i Travnika, ali to odgađa nastavak proizvodnje do jeseni dok se obavi vađenje novog roda krompira - rekao je Veg.

Prema njegovoj ocjeni, ukoliko za dva mjeseca uvoz bude odobren, investitor je spreman na dodatna ulaganja za nastavak proizvodnje, a ako do toga ne dođe, radnike će biti teško obezbijediti jer će tražiti zaposlenje u drugim kompanijama.

Načelnik Grujičić je rekao da je iznenađen prekidom proizvodnje u ovoj fabrici, jer se prije Nove godine očekivalo da će primiti novih 40 radnika.

On je izjavio da je 80 radnih mjesta izuzetno značajno za Srebrenicu i da će pružiti potrebnu podršku da se, ukoliko bude moguće, što prije stvore uslovi za oživljavanje proizvodnje u toj fabrici.

nezavisne.com