Ginekolog objašnjava koliko je opasan analni seks

Ginekolog Loren F. Strajker, direktorka Centra za seksualnu medicinu i menopauzu sa Univerziteta Nortvestern objasnila je za portal Health šta sve žene trebaju znati o analnom seksu.

"Trebamo znati da anus nije stvoren za seks. To bi trebao biti jednosmjerni prolaz. Vagina, s druge strane, ima debelu, elastičnu oblogu koja je dizajnirana tako da postane rastezljiva za penis ili dijete", ističe dr. Strajker.

Rektalno tkivo je tanko i nema istu elastičnost pa postoji veća mogućnost oštećenja, dodaje ginekologinja koja je autor knjige "Sex Rx", a postoji i veća mogućnost infekcija.

Rektalna gonoreja, analna klamidija i HIV su stvarni rizici. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, "analni seks je seksualno ponašanje s najvećim rizikom za HIV infekcije."

Ali analnim seksom povećava se i prenos HPV-a.

"Vrlo malo heteroseksualnih muškaraca ima HIV, ali više od polovine muškaraca ima HPV", kaže dr. Strajker.

HPV može izazvati analne bradavice i karcinom. Problem je i što se ne radi redovni pregled ovog dijela tijela osim ako se posebno ne traži.

O stolici niko ne voli razgovarati. Nova istraživanja tima sa Univerziteta Nortvestern pokazuju da su žene koje imaju redovni analni seks promijenile konzistenciju stolice i prijavile urinarnu i fekalnu inkontinenciju.

"Ali ako volite analni seks koristite zaštitu bez obzira na sve. Kao ginekologinja, kažem ljudima čak i ako ste u monogamnoj vezi, uvijek biste trebali koristiti kondom za analni seks", kaže Strajker, prenosi RTL. 

Ako imate vaginalni seks nakon analnog, stavite svom partneru novi kondom kako biste se zaštitili od urinarnih infekcija.

Tagovi: