Grad Banja Luka sprema 1.000 placeva za višečlane porodice i mlade

Gradonačelnik Draško Stanivuković, predao je inicijativu za besplatne placeve višečlanim porodicama i mladim bračnim parovima.

Ovo je životno važna inicijativa, rekao je on, te je dodao da bi neke inicijative uspjele potrebno je mijenjati i zakone, te podsjetio da se na taj način došlo do besplatne legalizacije.

Banja Luka je bila prva lokalna samouprava u regionu koja je bila spremna da legalizuje objekte potpuno besplatno, te se odrekla 15 miliona KM potencionalnih prihoda. To nije bilo moguće uraditi, ako se zakon ne promijeni, tako sada mijenjamo zakon o stvarnim pravima, kako bi poklanjali placeve višečlanim porodicama, mladim bračnim parovima jer mladost jeste budućnost, kao i porodicama poginulih boraca - pojasnio je Stanivuković.

Kako kaže radi se o izmjeni samo jednog člana.

To je mizerna promjena, a znači mnogo našim građanima - objasnio je on.

- Između 15.000 i 40.000 KM građani će uštediti besplatnom legalizacijom, a sada građani dobijaju mogućnost i dodjele placa, koji koštaju 10.000, 20.000, 30.000 ili 40.000 KM, uz to dajemo besplatne priključke za vodu i kanalizaciju - objasnio je on, te dodao da su identifikovali više od 1.000 placeva, koje je Banja Luka spremna uručiti besplatno navedenim kategorijama.

Radi se, kako kaže, o placevima koji nisu u mogućnosti da budu poslovna industrijska zona, te nisu predviđene poslovne i stambene zgrade.

Banja Luka je na ovo spremna. Želimo da bude puno porodičnih domova i kuća. Gradimo zdravu porodicu - zaključio je on.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece "4+", istakao je da je ovo dobar korak za višečlane porodice.

- Vidjeli smo da ljudi nemaju uslova, te je ovo veliki korak kako bi se pomoglo višečlanim porodicama - kazao je on.

nezavisne.com

Tagovi: