Gradiška postala regionalni lider u prekograničnoj saradnji

 

Kroz tri veoma značajna projekta Gradiška je od fondova Evropske unije dobila preko milion evra nepovratnih sredstava. Riječ je o životno važnim projektima koji su u samoj završnici realizacije, a u praksu ih odlično sprovode mladi stručnjaci Milana Šmitran, Bojana Bjelovuk i Nemanja Davidović.

 

 

To su projekti prekogranične saradnje iz programa „INTEREG IPA“ Hrvatska, BiH i Crna Gora. Na ovaj način Gradiška se oslonila na fondove Evropske unije, ostvarujući  značajne projekte, a jedan od njih ima i regionalni značaj.

Projekat „Razvoj kroz digitalno-inovativne habove“ je u završnoj fazi. Četvrti sprat tzv. „crvene zgrade“, po kojoj je Gradiška prepoznatljiva, u potpunosti je adaptiran.

- Taj subjekat će se zvati „Hab 078“. Mi smo ga potpuno adaptirali i opremili  namještajem i najnovijom IT opremom za mlade stručnjake koji žele da se razvijaju i pokreću svoj biznis - rekao je koordinator projekta Nemanja Davidović.

Drugi projekat „Prevencija rizika u prekograničnom području SAFE TOGETHER“ ima fokus na uspostavljanju Gorske službe spasavanja Gradiška.

- Prošle godine smo uspjeli okupiti mlade ljude koji su zainteresovani za prevenciju rizika i spasavanje od elementarnih i drugih nesreća i to na prostoru regije. Kroz ovaj projekat smo počeli rekonstrukciju objekta škole u selu Kozara. Ove godine nam predstoje značajne edukacije za pripadnike GSS i to iz prve pomoći, za vođu potrage, kartografiju i obuka za vatrogasce - rekao je Davidović.

Projekat se odvija zajedno sa partnerima iz Hrvatske i Crne Gore, uz ukupan budžet od 1,3 miliona evra. Grad Gradiška kroz ovaj projekat od Evropske unije dobija 470.000 evra za rekonstrukciju škole, nabavku opreme i edukaciju kadrova. Gorska služba spasavanja neće se samo fokusirati na područje Gradiške, već i na susjedne opštine Kozarsku Dubicu, Laktaše i Srbac, pa i šire ako se ukaže potreba.

I treći projekat „iNnovaNet“ - Inovativne tehnologije za jačanje poslovanja i poboljšanje poslovnog okruženja je u samom finišu realizacije.

- Ovaj projekat je omogućio raspisivanje javnog poziva za 48 polaznika i to za 24 učenika za CNC operatere i 24 za polaznike mehatronike. Trenutno se u Gradišci odvija obuka za profesore iz sva tri partnerska grada. Praktična nastava će biti organizovana u Zenici - rekao je Davidović.
U realizaciji ovih projekata uključene su i Razvojna agencija „RAGA“ Gradiška, Gorska služba spasavanja i Tehnička škola iz grada na Savi. 

B. Grgić