Hakovan profil premijera Australije

Predsjednik Zajedničkog odbora obavještajne i bezbjenednosne poslove australijskog parlamenta Džejms Paterson je potvrdio da je hakovan profil premijera.

Australija je optužila WeChat da je preuzeo profil premijera Skota Morisona i da njegove pratioce usmjerava na sajt za kineske državljane Australije. To je u ponedjeljak potvrdio predsjednik Zajedničkog odbora obavještajne i bezbjenednosne poslove australijskog parlamenta Džejms Paterson.

On je kazao da je Morisonov profil "preuzet i rebrendiran. "Njegov nalog je hakovan", potvrdio je on.

Dodao je da njegov nalog preusmerava pratioce na nalog "Australijski kineski novi život". WeChat je jedna od najčešće korišćenih aplikacija za razmjenu poruka u Kini. Brojao je oko 1,2 milijarde korisnika mjesečno u 2020. godini. Ogromna većina njih nalazi se u Kini, ali je popularna i među kineskom dijasporom. Morison je imao oko 76.000 pratilaca.

Paterson je sugerisao da bi uklanjanje Morisonovog naloga moglo biti povezano sa tenzijama između Kine i Australije. On je tokom jednog lokalnog intervjua u ponedjeljak spekulisao da bi tajming mogao da bude povezan sa razgovorima premijera sa svjetskim liderima na prošlogodišnjem samitu G7 "o opasnostima od preteranog izlaganja Kini i uticaja Kine na vas".

Podsjetimo, australijske vlasti, na čelu sa Skotom Morisonom, prije par dana odbile su vizu najboljem teniseru svijeta Novaku Đokoviću, koji će biti deportovan iz Melburna.

mondo.ba