Hrvatska pošta nije odobrila izradu žiga sa Titovim likom

Hrvatska pošta nije odobrila izradu prigodnog žiga sa likom Josipa Broza Tita na zahtjev Saveza antifašističkih boraca i antifašista /SABA/ i Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske za filatelističku izložbu u okviru obilježavanja 130 godina od Titovog rođenja.

Antifašisti su željeli da prigodinim poštanskim žigom upotpune filatelističku izložbu u prostorijama Saveza 1. decembra. Žig sa Titovim likom trebao je biti u upotrebi u samo u pošti u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici i to na samo jedan dan.

Iz Hrvatske pošte naveli su da su antifašisti zakasnili, jer se prigodni poštanski žig izrađuje povodom neke godišnjice na datum ili u mjesecu kada je neko rođen ili okrugle godišnjice nekog događaja na određeni datum.

- S obzirom da je godišnjica rođenja Josipa Broza Tita bila u maju, a ne u decembru, predlagači su sa zahtjevom zakasnili - dodali iz Pošte.

Iz SABA navode da su probali da objasne da 130 godina od Titovog rođenja obilježavaju cijelu godinu, a ne samo jedan mjesec, te da je žig sastavni dio filatelističke izložbe i koristio bi se samo jedan u jednoj pošti.

Predsjednik SABA Franjo Habulin ne smatra da odbijenica Hrvatske pošte ima političku pozadinu, ali da su možda ipak u pitanju neki drugi razlozi.

Komentarišući činjenicu da je Hrvatska pošta izdala prigodnu dopisnicu za obilježavanje 20 godina od zagrebačkog festivala "Kvir", Habulin je rekao da nije siguran da su homoseksualci i partizani u Zagrebu jednako dobrodošli.

Moderno je pozivati se na ljudska prava, a u skladu sa tim lakše su odobrili zahtjev LGBT zajednice nego zahtjev za žig za izložbu poštanskih maraka sa likom Josipa Broza Tita - dodao je Habulin.

On je ocijenio da bi "alternativno" objašnjenje odbijenice mogla biti i diverzija u zagrebačko pošti u Jurišićevoj ulici 1941. godine koju su izveli zagrebački komunisti i antifašisti, ubivši ustaškog policajca, te ranivši pet ustaških agenata i dva njemačka vojnika i jednog oficira.

Evo, evo vam sada... Dignuli ste poštu u vazduh, sada vam ne damo žig - dodao je Habulin.

Predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske Jovan Vejnović rekao je da ga odbijenica Hrvatske pošte ne iznenađuje dodajući da je svjestan društvene atmosfere u Hrvatskoj.

- To možda i nije stav mnogih ljudi koji sjede u Hrvatskoj pošti. To je stav koji im je saopšten te je Pošta u skladu s opštim društvenim kretanjima `logički` to morala i prihvatiti - dodao je Vejnović.

glassrpske.com