Inspektori pojačavaju kontrolu poštovanja mjera, pomagaće im MUP

Inspektori Republičke uprave za inspekcijske poslove i inspektori u jedinicama lokalnih samouprava u narednom periodu vršiće pojačan inspekcijskim nadzor nad sprovođenjem mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti na teritoriji Republike Srpske.

Iz Inspektorata Republike Srpske saopšteno je da će podršku na terenu inspektorima pružati i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

U saopštenju se naglašava da je cilj pojačanih kontrola sprovođenje mjera definisanih zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije shodno epidemiološkoj situaciji, koja u posljednjem periodu ukazuje na tendenciju porasta broja osoba pozitivnih na virus korona.

Rad inspektora organizovan je u smjenama, te poslovni subjekti mogu očekivati njihov dolazak u dnevnim, večernjim i noćnim časovima.

"S obzirom na to da je zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije definisano da je od 1. marta dozvoljeno organizovanje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, upozoravamo ugostitelje da su dužni da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera", poručuju iz Inspektorata.

Iz Inspektorata pozivaju privredne subjekte da poštuju radno vrijeme, da radni prostor organizuju tako da se ispoštuju propisane mjere i da vode računa o broju lica koja istovremeno mogu boraviti u objektu.

"Cilj inspekcijskog nadzora je da se poštovanjem mjera i organizovanjem rada u skladu sa preporukama, omogući odvijanje privrednih aktivnosti u mjeri u kojoj je to moguće. Naš zajednički interes je da privredni subjekti rade, ali uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera", pojašnjavaju u Inspektoratu.

U okviru sprovođenja preventivnih mjera na suzbijanju širenja virusa korona, do sada je kod poslovnih subjekata izvršeno 38.677 inspekcijskih kontrola, u kojima su izrečene kazne od 555.000 KM, dok je za 53 objekta izrečena mjera privremene zabrane rada.