Istorijski rezultati u jubilarnoj godini doveli do svjetskog vrha

LJubav prema aeromodelarstvu koju gaji već duže od tri i po decenije, Miloš Budimčić iz Srpca prenio je i na svoje kćerke Saru i Anu koje su osvojile desetine medalja na međunarodnim takmičenjima a plasirale su se i u sam vrh svjetskog juniorskog aeromodelarstva.

Već čitavu deceniju djeluju u Aero klubu „Ultra lakog letenja“, koji okuplja zaljubljenike u ovaj sport iz Banjaluke, Laktaša i Srpca, a ova godina, koja im je jubilarna u radu, ostaće upisana kao istorijska jer je Ana uspjela stići do prvog mjesta najboljih mladih modelara na listi Svjetske vazduhoplovne federacije (FAI).

Svaki početak je težak, a takav je bio i njihov jer su se u prvim godinama suočavali sa brojnim finansijskim poteškoćama. Danas im je mnogo lakše jer lokalne i republičke institucije pokazuju puno više razumijevanja za njihov rad.

„Prvih godinu dana išli smo na razna takmičenja i trudili se da zabilježimo što bolji plasman kako bismo mogli aplicirati na javne pozive i konkurse, što se konačno počeli isplaćivati jer bez pomoći nadležnih institucija ne bismo uspjeli. Sve više prepoznaju naš trud, tako da uglavnom ne brinemo oko finansija“, rekao je Miloš koji je još 1987. godine bio omladinski prvak Jugoslavije.

Gotove modele kupuju na velikim takmičenjima od poznatih modelara jer su troškovi izrade skupi. Radi se uglavnom o jeftinijim modelima, ali dovoljno dobrim da se postižu vrhunski rezultati.

„Možda nekima izgledaju kao igračke ali oni stvarno lete i to na velikim visinama. Na sajli od 50 metara se pokreću i dignu na vazduh tehnikom čupanja a zatim tražimo odgovarajuće termičke struje. Kada ih pronađemo, pikiramo avion na četiri-pet metara od zemlje posebnom tehnikom zatezanja, zatrčimo se i kroz taj zalet dobije uzgon. U trenutku kada se otkači sa sajle, odleti u visinu još nekih 10 do 20 metara. Moderniji avioni postižu fantastične visine od 125 do 130 metara a samim tim imaju prednost u odnosu na našu visinu leta“, kaže Budimčić.

Avioni mogu ostati duže u vazduhu ali se na takmičenjima mjere krugovi od 180 sekundi.

„Takmičenje traje vrlo kratko iako uvijek gledate u nebo sa očekivanjem da potraje tri minute. Uvijek bude iznenađenja u odnosu na treninge, jer s jedne strane imate ograničeno vrijeme koje radi protiv vas, vremenske uslove i želju da postignete što bolji rezultat. Mi uglavnom treniramo kada su optimalni uslovi kako bismo pokušali moguću štetu nastalu na modelima smanjiti do minimuma“, kaže Miloš.

Kako su godine prolazile, bilježili su sve bolje rezultate. Sara je 2012. godine uspjela doći do 12. mjesta na svjetskoj juniorskoj listi a Miloš je ove godine ostvario najbolji plasman stigavši do 14. mjesta na listi seniora što je najbolji rezultat među takmičarima iz BiH u ovoj kategoriji. Ipak, istorijski rezultat napravila je Ana koja se popela na krov svijeta.

„Ovo je prvi put nakon 26 godina da je jedan takmičar iz BiH ostvario ovakav uspjeh i zaista smo presrećni. Ana je na međunarodnom turniru i kupu u Mostaru prošlog mjeseca osvojila po jedno zlato i srebro, što je bilo dovoljno za prvo mjesto na svjetskoj listi. Istina, sreća je bila kratkog daha jer je čelnu poziciju predala već za tri dana, ali smo ponosni što je iza sebe ostavila modelare iz razvijenih zemalja koji imaju mnogo bolje uslove“, kaže Miloš.

Ana je imala priliku da vrati prvu poziciju na svjetskom kupu u Prilepu početkom oktobra, ali su prevelika želja i pad koncentracije učinili svoje.

„Sve do samog kraja bila je vodeća, imala 92 sekunde prednosti u odnosu na drugoplasiranu, međutim dva puta je morala prizemljiti model sa sajlom što automatski znači da se upisuje nula. Ako se još šta ne promijeni na narednim takmičenjima u Sloveniji i Mađarskoj, po svemu sudeći će kraj godine dočekati kao treći junior svijeta što je i dalje ogroman uspjeh“, kaže Miloš.

Ana kaže da se još od sedmog razreda bavi aeromodelarstvom i do sada je učestvovala na preko 50 takmičenja. Prvi veliki uspjeh zabilježila je 2019. godine u Slovačkoj kada je u izuzetno jakoj konkurenciji stigla do prvog mjesta, ali su ovogodišnji rezultati kruna njenog dosadašnjeg rada.

„Trebalo je mnogo vježbe i odricanja, ali uz mnogo truda sve se postigne. Gledamo da sve bude opušteno, bez pritiska, da se družimo i uporedo vježbamo i unapređujemo tehnike. Nekada uspjeh ne zavisi samo od vas, već najviše od vjetra koji mijenja smjer. Tada mora više da se komanduje, dosta trči i puno razmišlja i taktizira, ali najvažnije od svega je da mi vodimo model, a ne on nas“, kaže Ana koja pohađa drugi razred Medicinske škole u Banjaluci.

NJena sestra Sara se desetak godina bavila modelarstvom ali je trenutno napravila pauzu zbog studija medicine.

„Od petog razreda sam bila aktivna pa sve do prve godine studija. Kada mi fakultetske obaveze dozvole pokušaću da se vratim takmičenjima. Ovo je zaista izazovan sport koji nosi dosta uzbuđenja i moram priznati da mi pomalo nedostaje“, kaže Sara.

Sara je u više navrata bila korisnik stipendije za perspektivne sportiste Ministarstva porodice, omladine i sporta RS a ovu stipendiju, u iznosu od dvije hiljade KM, od ove godine prima i Ana.

NJihov otac i trener Miloš kaže da su jedan od rijetkih sportskih kolektiva u kojem se ne plaća članarina pa imaju prostora da im se priključe svi zainteresovani omladinci, kako bi od ovog, još uvijek neafirmisanog sporta, napravili daleko ozbiljniju priču.

„Za uspjeh je potrebno imati dosta znanja i dobru kondiciju, ali ponekad i malo sreće, kao u svakom sportu. Ove godine smo okrunili jubilej našeg kluba na najljepši način ali želimo otići i korak dalje. U kontaktu smo sa Vazduhoplovnim savezom RS i BiH da nakon dužeg perioda nastupimo na evropskom i svjetskom prvenstvu i vidimo koliko smo napredovali za ovih deset godina“, kaže Miloš.

On dodaje da starosna granica u ovom sportu nije ograničena i da se na takmičenjima viđaju ljudi u devetoj pa čak i desetoj deceniji života, što svjedoči o njegovoj masovnosti.

U aero klubu pored modelarske, imaju zmajarsku i druge sekcije, ali se ne takmiče na međunarodnom nivou. U zadnjih par godina uspjeli su obučiti tri pilota za letove a prije dvije godine su pokrenuli i komercijalne panoramske letove motornim zmajem iznad Srpca.