Iznos akciza na cigarete u 2021. biće isti kao i ove godine

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) je, između ostalog, utvrđen iznos akciza na cigarete i duhan za sljedeću godinu. Odluka o ovom iznosu će se primjenjivati od 1. januara 2020.

Kako su saopštili iz Minisstarstva finansija i trezora, dogovoren je i iznos privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za period oktobar-decembar 2020. godine prema kojem Federaciji pripada 62,83 posto, RS-u 33,63 i Distriktu Brčko 3,55 posto.

Minimalna akciza na cigarete biće 3,25 KM po kutiji, dok će akciza na pakovanje od 20 komada cigareta biti 1,65 KM što je isti iznos kao i ove godine.

Akciza na duhan za pušenje bit će u visini 80 posto minimalne akcize i iznosit će 130 KM po kilogramu. Odluka će se primjenjivati od 1. januara sljedeće godine, a kalkulaciju maloprodajne cijene porezni obveznici dužni su dostaviti UIO do 15. decembra ove godine.

Prihvaćena je odluka o utvrđivanju carinske tarife za 2021. na prijedlog Ministarstva vanjske trogvine i ekonomskih odnosa i bit će upućena Vijeću ministara u daljnju proceduru.

Usvojen je i pravilnik o primjeni Zakona o akcizama kako bi bile usklađene tarifne oznake sa Odlukom o carinskoj tarifi za 2020. godinu.

Usvojena je Odluka o visini stope kompenzatorne kamate za period 1.1.2021. do 30.6.2021. godine gdje nije bilo izmjena u odnosu na prethodne i ova kamata obračunavat će se po stopi od 12 posto u pojedinim slučajevima carinskog duga.

Danas je razmatran i usvojen program rada Uprave i Upravnog odbora za 2021. godinu te budžetski zahtjev UIO za iduću godinu.

Nije usvojena odluka o privremenoj raspodjeli prihoda od cestarine za gradnju autocesti i rekonstrukciju cesta u ukupnom iznosu skoro 119,5 miliona KM koja su u ostala na podračunu jedinstvenog računa i odnosi se na raspodjelu 10 posto rezerviranih prihoda.

Nije usvojena ni odluka o oslobađanju plaćanja putarina na dizel gorivo koje se koristi u proizvodnji pojedinih rudnika i željeznica u Bosni i Hercegovini, a koja se donosi na prijedlog entitetskih vlada, saopćili su iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

Tagovi: