Kako sačuvati cvijeće u domu tokom godišnjeg odmora?

Vrijeme je godišnjih odmora i mnogi će tokom ljeta na put bar na nekoliko dana. Osim planiranja, pakovanja i naposljetku odmora, veliki zadatak mnogima je kako sačuvati biljke u kući ili stanu dok su na odmoru.

U nastavku pročitajte četiri savjeta koji će spasiti vašu zalenu oazu.

Old school stil

Mnogi vjerovatno znaju stari trik za koji vam je potrebna velika posuda s vodom i pamučni konopac ili špaga. U posudu (po mogućnosti veću) sipajte vodu i špagom ili konopcem spojite je sa saksijom u kojoj je biljka. Biljka će sebi preko konopca uzimati vode koliko joj je potrebno, a ovo rješenje je idealno ako idete na nekoliko dana.

Navodnjavanje flašom

Kako biste napravili vlastiti sistem navodnjavanja, potrebna vam je plastična flaša na kojoj ćete izbušiti sitne rupice i postaviti je napunjenu u zemlju. Voda će tako polako kapati u zemlju i postepeno vlažiti biljku. Pripazite samo da flašu stavite uz rub saksije, odnosno što je moguće dalje od korijena biljke.

Teglice sa sistemom navodnjavanja

U vrtnim centrima možete potražiti teglice koje u sebi imaju spremnike za vodu. Takve spremnike napunite vodom i biljka će sama uzimati vode koliko joj je potrebno. Ovaj sistem navodnjavanja praktičan je za biljke kojima ne treba mnogo vode da bi "preživjele", a možete ih koristiti ako na godišnjem odmoru ostajete duže.

Komšije, prijatelji, porodica

Komšije, prijatelji ili članovi porodice ipak su provjeren način i kec iz rukava za zalijevanje biljaka dok ste na godišnjem odmoru. Pobrinite se samo da prije odlaska na put biljke dobro zalijete i ostavite ih po mogućnosti na jednom mjestu (ako ih ima puno) kako bi se osoba koja će vam "uskočiti" lakše snašla. Ako neke biljke zahtijevaju više ili manje vode, ostavite uputstva za zalijevanje, poruku zahvalnosti, a ni slatkiš koji voli osoba koja će čuvati vašu zelenu oazu neće biti naodmet.

 

 

nezavisne.com

Tagovi: