Kako su djeca u epidemiji postala primjer odraslima

Oko 135.000 učenika i 15.000 zaposlenih u obrazovanju u Srpskoj svakodnevno provodi vrijeme u zatvorenom prostoru u školama, od sedam do sedam, a epidemiološka situacija u školama je pod kontrolom.

To potvrđuje da se dosljednim pridržavanjem i provođenjem svih propisanih epidemioloških mjera može ograničiti širenje virusa korona. Djeca su se, u nepuna dva mjeseca od povratka u učionice, pokazala kao pravi primjer odraslima, umjesto obrnute situacije.

Po zvaničnim podacima, od početka epidemije u Srpskoj, novi virus korona je potvrđen kod 7,2 odsto djece školskog uzrasta od ukupnog broja zaraženih, dok je učešće radno sposobnog stanovništva u ukupnom broju zaraženih čak 74 odsto. 

Odgovorno ponašanje

Sagovornici Srpskainfo ocjenjuju da trenutna situacija u školama može biti primjer svima u zajednici kako se ponašati da bi spriječilo da se epidemija razbukti. Nadaju se i da djeca neće doći u situaciju da im se škole zatvaraju i da budu „kažnjeni“ zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zajednici.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS poručuju da, što se tiče škola, za sada nema potrebe za izricanjem dodatnih mjera.

" I ove koje imamo su dovoljne i efikasne, ako se provode. To se pokazalo i u praksi", rekao je direktor Instituta Branislav Zeljković.

U školama kažu da svakodnevni rast broja zaraženih zabrinjava, ako bi se situacija u zajednici „prelila“ u škole, ali da svi u školama poštuju sve mjere.

" Zaista nemamo puno pozitivnih ni nastavnika, ni djece. Najčešće su tu u pitanju porodični kontakti, a nismo imali slučajeva da su djeca između sebe proširila virus. Insistira se na poštovanju svih mjera, disciplinovani su i učenici i zaposleni, dobro smo povezani s epidemiološkim službama, brzo se interveniše i mislim da sve to skupa daje rezultate", ocjenjuje Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor.

Ona podsjeća, međutim, da je putovanje do škola i dalje problematično, kao i druženja van školskih prostorija, prenosi Srskainfo.

Prosvjetni radnici

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić za Srpskainfo kaže da se lično uvjerio da se đaci, nastavnici i ostali zaposleni u školama pridržavaju propisanih mjera.

" Na samom početku školske godine sam obišao sigurno 50 škola širom RS i uvjerio se da se mjera, koje su prilično oštre, pridržavaju svi. Moram priznati da sam mislio da će već do 20. septembra biti teška situacija u školama, ali se pokazalo da se uz pridržavanje mjera situacija može držati pod kontrolom. Za gotovo dva mjeseca školske godine nemamo puno zaraženih učenika i nastavnika", objašnjava Gnjatić.

U jednoj od najvećih osnovnih banjalučkih škola „Borisav Stanković“, u koju nastavu pohađa više od 660 djece, trenutno su zaražena dva nastavnika, a još osam njih su u izolaciji, kao kontakti zaraženih. Djeca kojoj su oni predavali, potvrđuju u školi, nisu u izolaciji i redovno pohađaju nastavu. Trenutno, dakle, na posao ne dolazi 10 nastavnika ove škole, ali nastava ne trpi, jer su uspjeli da se organizuju, odnosno nađu zamjenu kako bi se redovna nastava odvijala.

" Ako mi prosvjetni radnici nećemo biti primjer u poštovanju mjera, ne znam ko bi to bio. M smo zaista svi najozbiljnije shvatili situaciju i tako se i ponašamo. Desi se i da poneko ne razumije, ali mi stalno opominjemo i objašnjavamo da ne smijemo dozvoliti da se virus širi u školama ", kaže i Predrag Račanović, direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Bijeljini, koju svakodnevno pohađa 1.455 učenika i u kojoj je 125 zaposlenih.

“Podjela u grupe je efikasna”

Bez obzira na to što raste broj zaraženih u Srpskoj, za sada je situacija u školama još pod kontrolom u smislu širenja virusa, poručila je ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić.

Po njenim riječima, utvrđeno je da nijedan učenik nije proširio virus unutar učionica i škola, već su djeca dobila virus od svojih najbližih.

" Časovi u trajanju od 20 i 30 minuta i podjela razreda u dvije grupe se pokazalo veoma efikasnim u sprečavanju širenja virusa korona ", ističe ministarka.