Komemoracija povodom prerane smrti glumca Draška Vidovića

U prisustvu rodbine, kolega iz svijeta pozorišne i filmske umjetnosti, poznanika i prijatelja u Kulturnom centru Gradiška održana je komemorativna sjednica povodom prerane smrti Draška Vidovića, glumca, osnivača i direktora Gradskog pozorišta Gradiška.

 

 


Draško Vidović bio je osnivač, direktor, glumac i producent prvog profesionalnog pozorišta u Gradišci. Udario je prejake temelje pozorišnoj umjetnosti i kulturi uopšte u Gradišci, bio je predvodnik a nedovoljno shvaćen, doveo je u Gradišku pozorišne veličine iz regiona, dao je snažan doprinos i na scenama izvan Gradiške, riječi su koje su se čule iz usta eminentnih profesora, glumaca i saradnika na komemoraciji održanoj u Kulturnom centru u Gradišci, povodom prerane smrti Draška Vidovića.


- Draško je osnovao pozorište u Gradišci i učinio ovaj grad kulturnom prijestonicom manjih gradova u Republici Srpskoj, napravio je svojevrsnu kulturnu renesansu u ovom gradu. Nadamo se da ćemo, nas nekolicina Draškovih prijatelja, nastaviti nositi njegov kamen koji je nesebično davao i koji je grijao kulturnu scenu Gradiške - rekao je glumac Zlatan Vidović.

 

 


Draškov najbliži saradnik, glumac Gradskog pozorišta Gradiška Adnan Mešić , rekao je da ostaje obaveza da pozorište i dalje uspješno radi.
- Imamo obavezu da put koji je Draško utro nastavimo, da ne iznevjerimo njegovu energiju - rekao je Mešić.


Stojan Matavulj, Vidovićev saradnik na mnogobrojnim projektima, poslao je potresno pismo, koje je pročitano na komemoraciji.
- U ovakvim teškim trenucima ja ćutim, i gubitak velikog prijatelja ću odćutati i odbolovati u sebi. Draško je postavio snažne temelje kulturi i pozorišnoj umjetnosti i oni se ne mogu izvaliti, već se na njima mora nastaviti građenje. Bilo bi ljudski i moralno veliku scenu Gradskog pozorišta Gradiška nazvati po njemu, neka se zove „Velika scena Draško Vidović“ - poručio je na kraju Matavulj.


Vidovićeva koleginica Mirela Predojević na kraju svog emotivnog obraćanja rekla je da je aplauz za pozorišnog glumca najveća nagrada i potom pozvala sve prisutne da mu snažnim i dugotrajnim aplauzom odaju posljednju počast.

 

 


Tako je i bilo, snažnim aplauzom Draško Vidović je ispraćen u vječnost, glumac, direktor pozorišta i producent koji je uradio više od dvadeset pozorišnih predstava. Draško Vidović sahranjen je na Gradskom groblju u Brestovčini.

B. Grgić