Manifestacija u gradu u kojem su pale prve NATO bombe

Na Trgu Svetog Đorđa u Somboru večeras je počela centralna manifestacija ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja 1999. godine, 

Patrijarh Spske pravoslavne crkve Porfirije služi pomen žrtvama, a skup kome prisustvuje predsjednik Srbije Aleksandar Vućić održava se sa porukom "Oprostićemo ako budemo mogli, a zaboraviti samo ako nas ne bude bilo" .

Skupu na prepunom centralnom gradskom trgu prisustvuju i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, poslanici Skupštine Srbije, ministri u Vladi Srbije i Republike Srpske.

Sombor je ove godine izabran za grad u kome održava centralna komemorativna manifestacija, jer su u njemu pale prve bombe i izgubljeni prvi ljudski životi.

Naime, jedna od prvih ispaljenih krstarećih raketa na SRJ pogodila je 24. marta 1999. u 19.55 časova vojni aerodrom u Somboru, napad na aerodrom ponovljen je još jednom iste večeri i tada je poginuo zastavnik jugoslovenske vojske Radovan Medić.

Njegova ćerka, Marijana Paskaš, zahvalila je što se ovakvim ceremonijama čuva sjećanje na sve koji su izgubili život tokom 78 dana bombardovanja.

- Dragi tata, bljesak te večeri bio je posljednje što si vidio, čuo, osjetio. Vidjeli smo ga i mi kroz prozor doma, pred našim očima obasjao je šumicu kroz koju smo zajedno šetali i označio kraj života kakav smo imali - rekla je Marijana.

Hvala što smo večeras ovdje, gdje je život izgubio čovjek koji je volio svoju porodicu, svoj narod i slobodu - poručila je ona.

unaworld.com

Tagovi: