Mještani i crkva grade kuću Srpčaninu

Parohija lepenička koja djeluje na području Srpca pokrenula je humanitarnu akciju za izgradnju nove kuće mještaninu Peri Hamaru (48) iz Gornjih Srđevića koji je korisnik socijalne pomoći.

Trošna kuća u kojoj živi sam je u fazi raspadanja, zbog čega je nužno da useli u novi dom do predstojeće zime.

Sveštenik Nenad Đurić, koji upravlja lepeničkom parohijom, kaže da je inicijativa pokrenuta zajedno sa Perinim sestrama i mještanima Gornjih Srđevića, a radovi su već stigli do prve ploče.

- Uz pomoć dobrih ljudi krenuli smo u ovu plemenitu akciju i namjera nam je da kuću bude pod krovom već do kraja mjeseca. Očekujemo da Pero zimu dočeka u novom domu. Mnogi humanisti su nam pomogli pa je tako opština Srbac obezbijedila građevinski materijal u vrijednosti od 1.000 KM, a stigle su i donacije od naših sugrađana iz Italije i Švajcarske - rekao je Đurić.

On kaže da je ovo treća akcija kada je riječ o izgradnji kuća za socijalno ugrožene mještane koje realizuju u posljednjih pet godina, piše Glas Srpske.

- Postoje situacije u kojima čovjek ne može da se u potpunosti ostvari, kada mnogo toga ne zavisi od njega. Tada je potrebno da se pokaže dobra volja od strane onih koji imaju više mogućnosti. To nas je opredijelilo da pomognemo našim parohijanima koji su u teškom materijalnom stanju jer čineći dobro drugima, činimo dobro i sebi - istakao je Đurić.

Pero Hamar kaže da mu pažnja sugrađana i njegove parohije mnogo znači jer je nezaposlen i osim socijalnih davanja nema nikakvih drugih primanja.

- Ne služi me ni zdravlje najbolje, a postao sam i trajni invalid jer sam ranije, tokom rada, zadobio tešku povredu ruke. Nisam imao dovoljno ni za život, a kamoli za izgradnju nove kuće. U staroj kući sve je odavno dotrajalo, plafon i zidovi su popucali, pa sam strepio kad će se sve urušiti. Zahvalan sam svima koji su dali makar i jednu marku da konačno riješim ovu svoju muku - kaže Pero.

Svi oni koji žele pomoći ovu akciju mogu uplatiti donaciju na broj žiro računa koji je otvoren u NLB banci: 562-099-81492752-68. ++++

Tagovi: