Nacrt zakona stiže u NSRS: Kako do statusa samostalnog umjetnika?

Pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske naći će se Nacrt zakona o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi.

"Samostalni umjetnik u kulturi je umjetnik koji samostalno, u vidu jedinog zanimanja, stvara autorska djela iz oblasti umjetnosti ili izvodi i interpretira umjetnička ili autorska djela iz oblasti umjetnosti i kulture", istaknuto je u Nacrtu.

Status samostalnog umjetnika u kulturi može se steći, kako je navedeno, u oblasti umjetničkog stvaralaštva, produkcije i interpretacije i to u književnosti, pozorišnoj umjetnosti, muzičkoj i muzičko-scenskoj umjetnosti, umjetničkoj igri, likovnoj umjetnosti, primijenjenoj umjetnosti i dizajnu, fotografiji, filmskoj umjetnosi i audio-vizuelnom stvaralaštvu, interdisciplinarnom umjetničkom polju, digitalnomm stvaralaštvu i multimediji, kao i u umjetničkoj interpretaciji kulturnog nasljeđa, prenosi Mondo.ba.

Kako je naglašeno u Nacrtu, umjetnik u kulturi može steći status samostalnog umjetnika ukoliko ispunjava opšte uslove, odnosno da je državljanin Republike i Bosne i Hercegovine, da ima prebivalište na teritoriji Republike, da nije u radnom odnosu, da mu je umjetničko stvaralaštvo i djelovanje jedino zanimanje, da je upisan u Registar umjetnika u kulturi koji vodi Ministarstvo prosvjete i kulture.

Takođe, mora da ispunjava i posebne uslove, odnosno da da ima dokazane rezultate u profesionalnom bavljenju umjetničkom djelatnošću u oblasti kulture na teritoriji Republike, u posljednjih 10 godina,  kao i da ima ostvarena priznanja i nagrade na domaćem ili međunarodnom nivou u oblasti kojom se bavi, u posljednjih 10 godina.

"U posebne uslove spada i to  da ima pozitivno mišljenje reprezentativnog strukovnog udruženja, kao i da ima dostupnost i vidljivost, odnosno javno objavljena umjetnička djela", naglašeno je u Nacrtu, koji se može pronaći u materijalima za 13. sjednicu NSRS.

Kako je navedeno, postupak dodjele statusa samostalnog umjetnika sprovodi se putem javnog poziva.

"Lice koje ima utvrđen status samostalnog umjetnika u kulturi je obveznik doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezaposlenosti i dječje zaštite, u skladu sa propisima kojima se uređuje sistem obaveznih doprinosa."

Kako je dalje navedeno, lice koje ima utvrđen status samostalnog umjetnika u kulturi, ostvaruje pravo na refundaciju sredstava uplaćenih na ime doprinosa pod uslovom da Ministarstvu dostavi potrebnu dokumentaciju pobrojanu u nacrtu, prenosi Mondo.ba.

Nacrt zakona poslanici će razmatrati na sjednici koja počinje u utorak.