Nikada kraja biserima dobojskih izbora: Stranka registrovana u tom gradu nije osvojila niti jedan glas

Dešavanja na izborni dana i objava preliminarnih rezultata vinuli su Doboj u sam vrh medijske pažnje, kako zbog nevjerovatnog procenta izlaznosti i plebiscitarne podrške kandidatima SNSD, tako i zbog traženja opozicionih stranaka za poništavanje i ponavljanje izbora usljed sumnji u izborne nereleguranosti.

Osim njih, pažnju su zaslužili i nezavisni kandidati Aleksandar Aleksić, Mladen Dević, Jelka Veselinović, Marina Ignjatović, Željka Mićić, Slavko Bogojević, Rada Lazarević, Dragan Segdar, Aleksa Pejić, Ljuban Tripunović, Dragan Vatić, Nenad Gojković, Milovan Dujaković i
Dejan Malčić, koji izgleda nisu 15.novembra glasali ni za sebe, jer nisu osvojili niti jedan glas. Posebna priča su tri stranke registrovane u Doboju, čiji kandidati takođe nisu upisali nijedan glas u svom gradu.

Re-balans je osnovan 9.marta, upisan je u sudski registat 6.aprila, ali predsjednik stranke Željko Novaković kao jedini kandidat na listi nije upisao niti jedan glas. A arhivi rezultata izbora kod CIK ostaće zapisano da to nije uspjelo ni kandidatima Re-balans Snježani Stefanović u Petrovu, Zoranu Đukiću u Tesliću, Dejanu Aleksiću u Brodu, Nikolini Ristić u Vukosavlju, Dragutinu Blagojeviću u Modriči, kao ni Kristini Bjelošević u Stanarima.

Nešto uspješnija bila je Lijevo krilo iz prigradskog naselja Pridjel, jer su njeni kandidati Mirela Trivunčević u Tesliću i Zoran Stevanović iz Stanara ipak izgleda sebi dali glas, dok su nulu upisali kandidati Jovan Milanović u Doboju, Sanja Cvijanović u Petrovu, Branislav Veselinović u Modriči, Darko Jerković u Brodu i Aleksandar Todorović u Vukosavlju.

I Krug iz trebavskog naselja Osječani Donji se ne može pohvaliti naročitim rezultatima, jer je samo Dragan Savić u Petrovu ispred te stranke osvojio glas, dok je takođe nula iza imena njihovih kandidataVladimira Jovića u Doboju, Suzane Božanović u Brodu, Jagode Gojković u Stanarima, Bratislava Malivojevića u Tesliću, Bojana Kojića u Vukosavlju i Dragana Savića u Modriči.

Kada je riječ o ranijim izborima, treba reći da se od ovogodišnjih kandidata Gordana Simikić kandidovala još 2012.godine kada je na takođe Lokalnim izborima za Skupštinu Doboja osvojila tri glasa, narednim 2016.godine deset i sada na ovim je pokvarila te rezultate osvojivši svega jedan glas.

Na prethodnim izborima u pridobijanju podrške glasača oprobali su se i Srđan Tekić koji je 2016.godine osvojio osam, a na ovim dva glasa. Željko Šujić je na prošlim izborima za Skupštinu grada imao tri, a sada je osvojio cijelih pet glasova. Manje uspješna bila je Todora Jović zadobivši na prethodni povjerenje dva glasača, a na ovim najvjerovatnije je sama glasala za sebe, jer je osvojila samo jedan glas.

U političke veterane može se ubrojiti i Igor Jovanović, koji je na Lokalnim izborima 2016.godine za SG osvojio pet glasova kao nezavisni kandidat, kandidovao se 2018.godine na Opštim izborima kao nezavisni kandidat za predsjednika RS i osvojio 405 glasova. Na ovim je nastupao na listi Jedinstvene napredne stranke, ali nije uspio osvojiti niti jedan glas.

PRAVO KANDIDOVANJA I PREVARE

Krivičnim zakonom RS je kažnjivo zabraniti političkim subjektima, u koje spadaju stranke i nezavisni kandidati, da se kandiduju na izborima, ali isto tako pod sancije podliježu i oni koji se kandiduju u svrhu izbornih prevara, kako bi drugima obezbijedili podršku i time dovode u zabludu glasače i javnost.

Pod sumnjom da su 14 nezavisnih kandidati i tri stranke bez osvojenog glasa, a registrovani su za izbore u Doboju, učlesnici u izbornim prevarama, protiv njih su Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnešene krivične prijave. Da izbjegnu kaznene sancije, ukoliko nakon istrage dođe do procesuiranja sumnjičenih, može im jedino pomoći odbrana da su nepoznata lica poništili njhove glasove pod logičnom pretpostavkom da su barem, ako ne i članovi njihovih porodica, glasali sami za sebe. A, drugi glasači da ih nisu ozbiljno shvatili ili prepoznali kao buduće prestavnike u lokalnoj vlasti.

Ljubinko Đurić

Tagovi: