Nova zvijezda je rođena u Srpcu: Sedmogodišnji Petar Ugren briljirao u debitantskoj ulozi (FOTO)

Nakon projekcije dokumentarnog filma „Kamen pamti“, posvećenog umjetniku mozaičaru Borislavu Bori Nježiću, snažan aplauz publike izmamio je sedmogodišnji glumac Petar Ugren iz Srpca.

Petar je briljantno odglumio Borislava Nježića, kako, kao dječak, sakuplja oblutke u brzim potkozarskim potocima.

Na konferenciji za štampu, nakon projekcije filma, sedmogodišnji Petar pokazao je da mudro razmišlja i racionalno je odgovarao na novinarska pitanja.

„Recimo da sam igrao glavnu ulogu. Pa da, moja prva uloga je bila glavna! Kamere mi nisu bile problem. Pričao sam dječacima o iskustvima sa snimanja, njih to nije zanimalo, ali mene jeste. Pogotovo su me oduševile scene u vodi kada sam tražio kamenje“, kratki su, ali kao proračunati,  Petrovi odgovori na novinarska pitanja.

MALI PETAR JE UČENIK GLUMCA DUŠKA MAZALICE

Autor filma Milan Pilipović kaže da su Petra angažovali po preporuci glumca Duška Mazalice. Duško je Petrov učitelj u školi glume 'Dea Nika' u Banja Luci. Roditelji ga redovno voze na časove glume iz Srpca u Banja Luku i već sada je primjetno da se radi o biseru koga treba znalački izbrusiti.

Petar sa ocem Sašom na projekciji filma (FOTO: B. Grgić)

„Petar nas je fascinirao svojom jednostavnošću, izrazom i lakoćom kojom je odglumio dogovorene scene. Vidi se da je super-talentovan dječak, veoma je bistar i oštrouman, komunikativan i zahvalan za saradnju. Pred njim je sjajna glumačka budućnost“, kaže Pilipović.

Priča da su imali nekoliko pokušaja sa drugom djecom i nije išlo. Došli su u krizu i onda se producent filma, Bojan Vujinović, sjetio glumca Duška Mazalice.

Mazalica je bez dvoumljenja preporučio Petra, poznaje ga u dušu, jer mu je mentor u glumačkoj školi.

„Odmah, po prvim koracima, vidjeli smo da je Petar to što smo tražili. Oduševio nas je svojom ozbiljnošću, talentom i prilaskom ulozi. Uljepšao je odlični film o Borislavu Nježiću, fantastično je odglumio dječačke dane velikog umjetnika, koji je iz Romanovaca, sela pod Kozarom kao dječak otišao u Beograd i vinuo se u umjetničke visine. Predviđamo sličan uspjeh i malom Petru“, rekao je Vujinović.

SRBAC POZNAT PO SJAJNIM GLUMCIMA

Petar Ugren je učenik prvog razreda osnovne škole u Srpcu. Zanimljivo je da je poznati jugoslovenski glumac Uglješa Kojadinović, inače Srpčanin, Petrov rođak po majčinoj liniji.

Osim što je briljirao na snimanju, Petar je oduševio i svojim ponašanjem na projekciji filma na otvorenoj ljetnoj sceni Zavičajnog muzeja Gradiška.

Sjedio je na počasnom mjestu u kostimu u  kome je odigrao svoju prvu ulogu. Potom  je, poput iskusnog glumca primao čestitke, razgovarao sa mnogim ljudima i fotografisao se.

Nova zvijezda je rođena. Zato, zapamtite ime Petra Ugrena, sjajnog mladog glumca iz Srpca.

Boško GRGIĆ

Tagovi: