Obilježeno 30 godina od formiranja Druge i Šesnaeste krajiške brigade

Proteklog vikenda zajednička delegacija Opštine Srbac i Boračke organizacije Srbac prisustvovala je obilježavanju trideset godina od formiranja dviju najelitnijih brigada Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, Druge krajiške i Šesnaeste krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske.

U subotu, 18.septembra, u Memorijalnom centru Rakovačke bare obilježena je trideseta godišnjica od formiranja Druge krajiške brigade.
Ratni put Druge krajiške brigade trajao je skoro 1.700 dana, a brigada je tokom rata izgubila 231 borca, dok je 1.500 boraca ranjeno u izvođenju borbenih dejstava. Šest boraca brigade se vode kao nestali.

Brigada je odlikovana Medaljom Petra Mrkonjića.

Juče, služenjem parastosa i svečanom akademijom u Mašićima obilježena je, takođe, trideseta godišnjica početka borbenog puta 16. krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske.

Kroz brigadu je tokom pet godina rata prošlo preko 12.000 boraca iz skoro svih dijelova Krajine.

Brigada je tokom rata izgubila 437 boraca, oko 2.000 boraca je ranjeno, a 11 se i dalje vode kao nestali.

Brigada je odlikovana Oredenom Nemanjića, najvećim vojnim priznanjem Republike Srpske, za zasluge u ratu.

U sastavu ovih brigada bilo je oko 1000 boraca sa područja naše opštine koji su dali veliki i nemjerljiv doprinos u odbrani Republike Srpske. Boreći se u ovim jedinicama na ratištima širom bivše Jugoslavije i gotovo cijele Republike Srpske dvadeset jedan borac sa područja opštine Srbac je izgubio život.