Objavljeno djelo “Ja to tamo pevam” slavnog Dušana Kovačevića: Nostalgični omaž umjetnosti

Pjesnička autobiografija s djelićima drama, filmova, predstava, zapisa i priča nostalgični su omaž umjetnosti Dušana Kovačevića, objedinjeni u knjizi “Ja to tamo pjevam”, koja je danas je objavljena i dostupna u knjižarama širom Srbije.

- Knjiga pesama “Ja to tamo pevam” napisana je kao sećanje na mojih pola veka bavljenja pozorištem, filmom i literaturom uopšte - objasnio je Dušan Kovačević.

Razdijeljena na četiri cjeline ili svojevrsna ciklusa - “Ko to tamo peva”, “Dvanaest pesama za dvanaest meseci”, “Nije loše biti čovek” i “Iz porodičnog albuma”, ova zbirka upotpunjena je ilustracijama Gorana Ratkovića.

- Pesme sam počeo da pišem ozbiljnije pre pola veka, kad sam samog sebe zaposlio kao pisca pesama u pozorišnim i filmskim pričama. Od tog davnog vremena početkom sedamdesetih godina prošloga veka pa do danas napisao sam pesme koje se sad prvi put objavljuju u jednoj knjizi. Neke pesme sam izostavio ili namerno zaboravio - nisu bile za objavljivanje. Brisanje je važno kao i pisanje. Ja sam po profesiji pisac drama sa povremenim izletima u svet priča, pripovedaka i romana - navodi Kovačević u uvodnom dijelu knjige, naslovljenom sa “Zašto čovek piše pesme”, piše Glas Srpske.

Djelo je objavila izdavačka kuća “Laguna”, a kako navode izdavači, ovaj autor kultnih filmskih ostvarenja i pozorišnih predstava, nekih od najboljih na prostoru bivše Jugoslavije (“Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug”, “Profesionalac”, “Balkanski špijun”, “Sabirni centar”) stvorio je djelo koje će ostati kao uspomena na jedno vrijeme i ljude kojih više nema.

- Uz pesme koje su u ovoj knjizi objavljene napisao sam i poneku reč ili priču o nastanku te pesme. Ako su pesme bile deo pozorišne predstave ili filma, pomenuo sam glumce ili pevače koji su ih izgovorili ili otpevali - dodaje Kovačević.

“Laguna” je ranije ove godine objavila i drugi tom najboljih Kovačevićevih drama