Otkriven novi simptom koji bi mogao biti rani znak zaraze koronom

Istraživači na Univerzitetu u Barseloni otkrili su da niz nazalnih problema može biti rani pokazatelj zaraze koronavirusom. Neki pacijenti s koronavirusom koji su sudjelovali u studiji iskusili su suhoću nosa, dok su drugi imali neobičan osjećaj u nosnoj šupljini.

Ispitanici u kliničkoj grupiizvijestili su da su češće imali "neobičan osjećaj u nosu" i pretjeranu suhoću nosa nego kontrolna grupa. Istraživači su primijetili da se "nosni simptomi uglavnom javljaju zajedno s anosmijom ili hiposmijom".

Popis simptoma koronavirusa prilično je porastao dok liječnici i zdravstveni istraživači nastavljaju učiti više o virusu. Ipak, najčešći simptomi i dalje imaju velike sličnosti sa simptomima gripe, što znači da su vrućina, kašalj i umor simptomi koje oboljeli od koronavirusa.

Uz to, nedavna studija Northwestern Medicine otkrila je da 82% pacijenata s koronavirusom koji imaju ozbiljne simptome koji opravdavaju hospitalizaciju takođe u određenom trenutku tokom bolesti imaju niz neuroloških simptoma. Popis uobičajenih neuroloških simptoma uključuje gubitak pamćenja, zbunjenost i nemogućnost koncentracije na zadatak tokom duljeg vremenskog razdoblja.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jest da mnogi pacijenti s koronavirusom imaju dugotrajnih neuroloških problema čak i nekoliko sedmica i mjeseci nakon napuštanja bolnice. Uz to, postoji sve više dokaza da preživjeli koronavirus mogu pokazivati ​​znakove oštećenja pluća i srca mjesecima nakon početne dijagnoze, prenosi BGR.

Tagovi: