Ovo napici su najbolja zamjena za kafu

Mnogo je ljudi koji svaki put kad se osjećaju pod stresom posežu za šoljicom kafe kako bi postigli psihičko i fizičko opuštanje. Svi znamo da je kofein stimulans i zato ispijanje vaše omiljene šolje kafe zapravo može na vas djelovati tako da ste da opušteniji, no što ako ste osjetljivi na kofein?

Tada je pijuckanje svježe skuvane kafe kada ste pod visokim stepenom stresa vrlo loša ideja, a ako ste među onima koji je mogu piti je u bilo koje doba dana znajte da je to loše za vas jer možete imati glavobolje, vrtoglavicu, snažnije lupanje srca, visok krvni pritisak, probavne smetnje, drhtanje ruku i anksioznost. U nastavku donosimo listu zamjena i nadomjestaka za kavu za smanjenje stresa koje biste mogli probati.

Zeleni čaj

Iako je istina da zeleni čaj još uvijek sadrži kofein, količina kofeina u njemu je samo polovina količine koja je prisutna u kafi. Dakle, drugim riječima, manje je vjerovatno da ćete naići na nepovoljne simptome koji dolaze kao rezultat unosa prekomjerne količine kofeina. Budući da zeleni čaj sadrži hemikalije koje umiruju mentalno zdravlje, šolja čaja može vam pomoći da se opustite, a da pritom ostanete potpuno svjesni.

Matcha čaj

I matcha čaj i zeleni čaj potiču iz istog izvora – biljke Camellia sinensis. Međutim, razlika je u tome da je matcha čaj lišće Camellia sinensis koje se usitnjava. To samo znači da je šolja matcha čaja poput šolje zelenog čaja, osim što ima bogatiji i više okusa maslaca od zelenog čaja, a i konzumacija matcha čaja vam donosi više zdravstvenih pogodnosti.

Crni čaj

Volite li kafu uglavnom zbog tamne boje i gorkog okusa? Onda je dobra ideja skuvati šolju crnog čaja. Što duže pustite vrećicu crnog čaja strmoj u vrućoj vodi, dobijeni napitak je tamniji i više gorak.

Čaj od mente

Samo u slučaju da ste jako, jako osjetljivi na kofein i zato ne možete uzeti nijednu od do sada spomenutih alternativa kavi, ne brinite jer postoje razni biljni čajevi potpuno bez kofeina koje biste mogli kupiti, a prednjače na popisu čajeva koji mogu pomoći u smanjenju stresa. Jedan od njih je i čaj od paprene metvice.

Prije svega je poznato da pomaže u rješavanju uznemirenog želuca, ali svojstva čaja od paprene metvice opuštaju mišiće mogu pomoći u smanjenju nivoa stresa.

Čaj od kamilice

Ovaj biljni napitak sličan je čaju od mente po tome što ga kuvaju i konzumiraju mnogi koji se bore s raznim problemima u probavnom sistemu kao što su probavne smetnje i refluks. Na ovaj biljni čaj možete računati svaki put kada vam nivo stresa skoči, a ispijanje čaja od kamilice prije spavanja može vam pomoći da se dobro naspavate.

Čaj od matičnjaka

Ono što šolju svježe kuvanog čaja od matičnjaka čini izvrsnim napitkom protiv stresa jest činjenica da određeni spojevi u njoj mogu sniziti kortizol, vrstu hormona stresa. Osim toga, oštra citrusna aroma čaja od matičnjaka takođe je obično dovoljna da odagna stresne i tjeskobne misli, omogućujući vam da efikasno postignete mentalno opuštanje.

nezavisne.com

Tagovi: