Parlament usvojio Izborni zakon Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je noćas na posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske.

Za Izborni zakon glasao je 51 poslanik, 11 je bilo protiv, a četiri uzdržana.

Na posebnoj sjednici, dva sata iza ponoći, usvojeni su i Zakon o imunitetu Republike Srpske, Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o radu - po hitnom postupku, uz prihvaćen amandman Vlade Republike Srpske.

Prethodno je Narodna skupština usvojila izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine i zaključke.

Usvojena je i Odluka o sastavu delegacije Narodne skupštine Republike Srpske u Parlamentarnom forumu Republika Srbija-Republika Srpska.

U Izbornom zakonu Srpske je novina u odnosu na važeći uređivanje izbora delegata u Dom naroda BiH iz Srpske i zaštita izbornog prava.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da je predviđeno da tu zaštitu, osim organa za sprovođenje izbora, vrši Vrhovni sud Republike Srpske.

Tokom rasprave, pbrazlažući ovu tačku dnevnog reda, Žunić je u ime predlagača rekao da je Prijedlogom izbornog zakona Srpske predviđeno da će izbore za organe vlasti u Republici Srpskoj sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni republički organi.

- Stupanjem na snagu ovog zakona neće se primjenjivati odredbe Izbornog zakona BiH koje uređuju izbor poslanika Narodne skupštine, delegata Vijeća naroda Srpske, predsjednika i potpredsjednika Srpske, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Srpske, odbornika skupštine grada i skupštine opštine, gradonačelnika gradova, načelnika opština u Srpskoj - pojasnio je Žunić.

On je dodao da se na tom planu neće primjenjivati ni imenovanje organa za sprovođenje izbora za zakonodavne, predstavničke i izvršne organe vlasti u Srpskoj, učestvovanje pripadnika nacionalnih manjina u izborima za lokalni nivo, zaštita izbornog prava u Srpskoj, pravila ponašanja u izbornoj kampanji i finansiranje izborne kampanje u Republici, kao i druge odredbe tog zakona koje se odnose na izbore za zakonodavni, predstavničke i izvršne organe vlasti u Srpskoj.

- Razlozi za donošenje ovog zakona su potreba unapređenja izbornog procesa, te jačanja povjerenja građana na tom planu, kao i stvaranje pretpostavki za uvođenje elektronske identifikacije birača i brojanja glasova - rekao je Žunić.

O obrazloženju stoji da se Zakon „zasniva na principima jačanja integriteta izbornog procesa, povećanja transparentnosti, te obezbjeđenja održavanja fer i poštenih izbora“.

- Ovaj zakon predstavlja napredak u izbornom procesu koji se, između ostalog, odnosi na uvođenje novih pojmova i definicija, sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u svrhu izborne kampanje i uvođenja novčanih kazni radi odvraćanja od kršenja odredbi ovog zakona - ističe se u obrazloženju ovog akta.

Za sprovođenje ovog zakona potrebna su finansijska sredstva iz budžeta Srpske, u dijelu koji se odnosi na formiranje Sekretarijata Republičke izborne komisije, te uvođenja novih izbornih tehnologija u izborni proces, a koje obuhvataju izradu studije izvodljivosti, nabavku potrebne opreme i provođenje pilot projekta.

Tagovi: