Pekar optužen za krijumčarenje migranata, otkriven kod Gradiške

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Duška Maletića (38) zvanog Pekar, koja ga tereti za krijumčarenje migranata, u čemu je, kako je saopšteno, otkriven kod Gradiške.

Optužen je da je u dogovoru sa njemu poznatim osobama na području Sarajeva preuzeo grupu od 18 ilegalnih migranata, državljana Avganistana i jednog državljanina Turske, sa namjerom da ih preveze prema granici sa Hrvatskom, a radi njihovog daljeg odlaska na područje zemalja EU.

Optuženi je znao i bio svjestan da migranti ne ispunjavaju uslove za zakonit prelazak državne granice, usljed nedostatka putnih isprava sa važećim vizama te dozvola za zakonit ulazak i boravak u zemljama Evropske unije - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Kako dodaju, optuženog su otkrili policajci Granične policije BiH na širem području Gradiške, kada su u vozilu kojim je upravljao, otkriveni ilegalni migranti.

- Optuženi se tereti da je u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, pokušao omogućiti prelazak 18 osoba preko državne granice, a koje nisu ispunjavale ulove za zakonit prelazak granice sa teritorije BiH na teritoriju Hrvatske, na mjestu koje nije predviđeno za zakonit prelazak državne granice, čime je počinio krijumčarenje ljudi - ističu iz Tužilaštva BiH i dodaju da je optužnica proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

nezavisne.com

Tagovi: