Pomama za medicinom, djevojke dominiraju na prijemnom

Tanja S. je devetnaestogodišnjakinja iz Gradiške. Poranila je u Banjaluku da polaže prijemni ispit na Filološkom fakultetu. Jezici su joj, kaže, strast. Dok sjedimo na klupi u „debelom hladu“ popularnog kampusa, iako stidljiva i ne baš rječita, Tanja počinje da priča o svojim planovima.

„Na studijskom programu za profesora njemačkog i srpskog jezika primaju 42 studenta. Na prijemnom ispitu nas je bilo 25, tako da je realno da ću za sedam dana opet doći da predam dokumentaciju za upis na prvu godinu studija“, priča Tanja.

Za prijemni ispit se, kaže, pripremala preko interneta. Materijali su bili dostupni na zvaničnoj web stranici fakulteta. Nije, kaže, imala mnogo nedoumica. U učenju njemačkog jezika vidi budućnost. Vremena je, priča Tanja, imala na pretek. Ova godina je za nju, kao i za sve maturante iz Republike Srpske, bila specifična. Zbog pandemije virusa korona nije proslavila ni matursko veče. Nije joj, kaže, preostalo ništa drugo, osim da uči za prijemni ispit.

„Polagala sam ispit iz njemačkog i srpskog jezika. Pored svega što mi je ovo potpuno novo iskustvo, morala sam da nosim i masku. Malo mi je smetala da se koncentrišem. Ali, nije nas bilo puno, tako da je bilo podnošljivo“, ističe Tanja.

Na svim fakultetima Univerziteta u Banjaluci slobodno je 2490 mjesta za buduće studente prvog ciklusa studija.

Ubjedljivo, najviše slobodnih mjesta je na Medicinskom fakultetu. Za buduće brucoše otvoreno je 375 mjesta na devet smjerova. Prijavljenih je više, čak 460. Najviše zainteresovanih je za opšti smjer, za koji je konkurisao 181 svršeni srednjoškolac.

Kada je riječ o Ekonomskom fakultetu, slobodna su 164 mjesta. Nakon višegodišnje pomame za ekonomijom, u posljednjih nekoliko godina sve je manje onih koji upisuju ovaj fakultet. Broj prijavljenih kandidata je malo veći od slobodnih, tako da bi na jesen u studentske klupe mogli da sjednu svi koji su konkurisali.

Brojke idu u korist prijavljenih kandidata i kada je riječ o Arhitektonsko – građevinskom fakultetu. Na ovoj visoko obrazovnoj ustanovi na tri smjera slobodno je 146 mjesta. Za prijemni ispit prijavilo se 128 svršenih srednjoškolaca.

Situacija je slična i na Elektrotehničkom fakultetu. Na sva tri smjera prijavilo se manje kandidata nego što ima slobodnih mjesta.

Na Filozofskom fakultetu pomama vlada za psihologijom. Na ovaj studijski program prijavilo se 96 kandidata, a slobodno je tek 35 mjesta. Zainteresovanih ima i za smjer predškolsko obrazovanje, četvoro više od 40 slobodnih mjesta.

Fakultet političkih nauka već je objavio preliminarnu listu. Uslove za upis u prvom upisnom roku na četiri smjera ispunilo je 80 kandidata. Najviše, njih 30, položilo je prijemni ispit za socijalni rad.

Rezultati bi na svim fakultetima trebalo da budu objavljeni do šestog jula. Upis počinje dva dana kasnije.

U Foči najveći interes za medicinu

Na Medicinskom fakultetu u Foči danas su održani prijemni ispiti na odsjecima stomatologija, zdravstvena njega i specijalna edukacija i rehabilitacija, dok je prijemni ispit za odsjek medicina zakazan za sutra. Borbu na prijemnom ispitu za 160 slobodnih mjesta vodi oko 280 kandidata.

Zanimljivo je da su za medicinu uglavnom zainteresovane djevojke. Omjer je 70-30 u njihovu korist.

Stefan Gaćić iz Doboja završio je zubno-stomatološku srednju školu i želja mu je da obrazovanje nastavi na odsjeku stomatologije Medicinskog fakulteta u Foči.

"Spremam se od marta za prijemni i nadam se da ću položiti i upisati željeni fakultet", istakao je Gaćić.

Istu srednju školu, samo u Beranama u Crnoj Gori, završila je i Larisa Grcović iz Nove Varoši u Srbiji.

"Opredijelila sam se za stomatologiju, jer volim ovaj poziv", kaže Larisa.

Interes kandidata za 15 fakulteta i dvije akademije u Istočnom Sarajevu je otprilike isti kao i prošle godine, podaci su Univerziteta.

Sanja Bursać