Postoji li tajni dogovor Dodika i stranaca?

Potpredsjednik PDP i šef poslaničkog kluba te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Crnadak, nedavno je ustvrdio da postoji “tajni dogovor” lidera SNSD Milorada Dodika sa strancima.

On, između ostalog, podrazumijeva da se zakon o nepokretnoj imovini više neće naći na dnevnom redu parlamenta Srpske.

Slučajno ili ne, na predstojećoj Sedmoj redovnoj sjednici Narodne skupštine Srpske, zakazanoj za 12. decembar, među 28 tačaka dnevnog reda ponovo se nije našao Prijedlog Zakona o nepokretnoj imovini, što je Crnadak iskoristio kao potvrdu svojih ranijih tvrdnji da je Dodik “dogovorio pet ključnih stvari” na nedavnom tajnom sastanku s Kristijanom Šmitom.

To su, prema njegovim riječima, ublažavanje retorike prema Šmitu, koga institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, zatim stvaranje ambijenta da je Šmit “realnost koja se mora uvažiti” (u međuvremenu je Kristijan Šmit gostovao u programu RTRS), povlačenje Prijedloga zakona o nepokretnoj imovini, obećanje da Dodik neće biti presuđen u procesu koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH, kao i da do kraja godine neće doći do tehničkih izmjena izbornih pravila, koje predviđaju uvođenje skenera i video-nadzora na biračkim mjestima.

– Premijer Višković je 26. septembra, u zadnji čas, povukao taj zakon, koji je bio u proceduri, i rekao da su potrebna dodatna usaglašavanja do sljedeće sjednice. Nije bilo na sljedećoj, neće biti ni na ovoj i očigledno je da je realizacija dogovora u toku. Sačekaćemo i Novu godinu, jer prema našim informacijama, druga strana dogovora je da neće biti izmjena Izbornog zakona. To su OHR, Misija EU i drugi predstavnici međunarodne zajednice obećali SNSD, kako bi oni mogli nastaviti da kradu na izborima – rekao je Crnadak na konferenciji za medije.

Poslanik SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Ilija Tamindžija, za Srpskainfo kaže da je šef kluba poslanika PDP u NS RS “uvijek u nekim teorijama zavjere”.

Što se tiče navodnih tajnih dogovora lidera SNSD sa strancima, koji podrazumijevaju povlačenja zakona o nepokretnoj imovini iz skupštinske procedure, Tamindžija tvrdi da niko u SNSD ne pominje bilo kakve tajne dogovore, niti to, kako ističe, bilo ko zna.

– Ono što znamo mi, kao i vi u medijima, jeste da nije bilo nikakvih sastanaka niti bilo kakvih dogovora. Naravno da nismo za bilo kakve tajne dogovore, posebno kad je u pitanju Zakon o nepokretnoj imovini. Jasno smo definisali da je to crvena linija preko koje ne možemo preći – kaže Tamindžija za Srpskainfo.

Na pitanje zašto Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini, ako nema tajnih dogovora, i dalje nije na dnevnom redu Narodne skupštine, Tamindžija odgovara da ne zna ništa više od onoga što je o tome govorio predsjednik Vlade Republike Srpske.

– Kako je objasnio premijer, taj zakon je povučen u doradu i u narednom periodu čeka se pogodan momenat kad je najbolje da dođe na dnevni red – kaže Tamindžija.

Politički analitičar Velizar Antić ističe da je nemoguće pouzdano tvrditi da postoji neki dogovor vlasti u Srpskoj sa strancima kada je u pitanju povlačenje Prijedloga zakona o nepokretnoj imovni sa dnevnog reda NS RS. Međutim, Antić podsjeća da su se slične stvari događale sa brojnim drugim najavama aktuelne vlasti u Srpskoj.

– Znamo da su se takve stvari u posljednjih desetak godina već dešavale, te da je Dodik na neki način postao šampion u podizanju tenzija, a zatim njihovog spuštanja, kao da se ništa nije dogodilo. Zato me ne bi iznenadilo da se ova tema gurne negdje sa strane – kaže Antić.

S druge strane, on ocjenjuje da je “generalno dobro” gurnuti u drugi plan teme o kojima ne može da s postigne dogovor u BiH.

– Dobro je da se takve stvari ostave za neko drugo vrijeme i razgovor, jer tu definitivno imamo suprotstavljena viđenja, a sa Bošnjacima u ovom trenutku ne možemo naći rješenje koje će zadovoljiti i jedne i druge. Ako to već nije moguće, stavite to negdje sa strane i rješavajte stvari koje možete da riješite. Nije dobro što smo izgubili godinu ili dvije na natezanju oko toga ko je u pravu kad je u pitanju vlasništvo nad nepokretnom imovinom – smatra Antić.

Međutim, dodaje da uopšte ne bi bio iznenađen ako zaista postoji neki tajni dogovor između Dodika i stranaca.

– Time bi se najbolje pokazalo da su ljudi koji su učestvovali na skupovima “Granica postoji” izmanipulisani, na isti način kao što su izmanipulisani kada im je obećavano da će biti raspisan referendum o nezavisnosti Republike Srpske. Takvih gluposti smo se dovoljno naslušali i uopšte me ne bi iznenadilo da sutra pređu preko svega toga kao da ništa nije bilo, te da se imovina ne pominje, kao što se nije pominjala ni prethodnih 25 godina – zaključio je Antić.

srpskainfo.com

Tagovi: