Potpredsjednica VSTS-a distancirala se od podrške Branku Periću

Ovo saopćenje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) nije moje i ja se ne slažem s njim! Kazala je ovo za “Dnevni avaz” Biljana Simeunović, potpredsjednica VSTV-a, komentirajući reakciju VSTV-a u kojem se traži da se prestane sa napadima na sudiju Branka Perića, koji je jučer oslobodio optužene u slučaju “Dženan Memić”.

– To saopćenje smo dobili mejlom, i ja kao i svi uposleni, iako sam ja potpredsjednica VSTV-a. Dobili smo od press-službe saopćenje da se izjasnimo da li se slažemo sa takvim saopćenjem, i ja da vam kažem, jasno i glasno, ja se ne slažem! Ja sam samo vidjela ojađeni svijet ispred zgrade Suda BiH, ljude koji plaču, koji su ogorčeni – kazala je Simeunović za “Avaz”.

Nasilno je prekinut njegov život, mladića nema

Kakva god da je odluka, kaže Simeunović, postoji drugostepeni postupak.

– Ali ljudi imaju pravo da budu nezadovoljni, taj slučaj nije riješen! Ne znamo mi više ko je kriv, ovaj ili onaj, i koja služba i gdje je pogriješila, ali činjenica je da država nije uradila ono što je trebala da uradi, da nađe ubicu ili onog ko nije uspio da ga nađe. Zato ovo današnje saopćenje VSTV-a je saopćenje koje nije moje i nisam sigurna da su se svi članovi Vijeća složili s tim. Ja reagujem, ima sigurno i drugih kolega koji se ne slažu sa takvim saopćenjem – ističe Simeunović.

Kaže da je činjenica da nepravda u slučaju “Dženan Memić” postoji.

– Nasilno je prekinut njegov život, mladića nema. To se nije otkrilo, a za to pravosuđe mora preuzeti odgovornost, kao i policijske agencije. Država je u kompletu sa pravosuđem i agencijama za provođenje zakona negdje pogriješila – podcrtala je potpredsjednica VSTV-a.

Rekao im je “ne gubite nadu”, mislim, šta to znači?

Na kraju je komentirala i ponašanje sudije Branka Perića.

– Ne može se onako sudija obraćati strankama, da ne kažem da i on ima odgovornost. Vidjela sam sudijino obraćanje strankama, ne mogu sad reći da li se on njima izvinjava. Rekao im je “ne gubite nadu”, mislim šta to znači? Šta će, hodat okolo i kopat? To je strašno – zaključila je Biljana Simeunović, potpredsjednica VSTV-a u izjavi za “Dnevni avaz”.

banjaluka.net