Preminuo Volfgang Petersen, reditelj kultne "Troje"

Volfgang Petersen, njemački reditelj, preminuo je u 81. godini.

Umro je u petak od raka pankreasa, okružen porodicom u svojoj kući u Los Anđelesu, rekao je njegov pomoćnik za dpa ​​u utorak.

Njegova supruga Marija bila je pored njega. Petersen je bio veoma cijenjen u Kaliforniji, gdje je živio, kao i u svojoj domovini, radeći sa zvijezdama kao što su Klint Istvud, Dastin Hofman, Harison Ford, Džordž Kluni, Bred Pit, Rene Ruso i Glen Klouz tokom višedecenijske karijere.

Ratni klasik "Podmornica" o posadi njemačke podmornice tokom Drugog svjetskog rata, sa Jirgenom Prohnovom i Herbertom Gronemajerom u glavnim ulogama, nominovana je za šest Oskara i otvorila je Petersonu put u Holivud.

"Podmornica" otvorila vrata Holivuda

Peterson, tada u ranim četrdesetim godinama, bio je nominovan za režiju i adaptaciju scenarija, a film je bio nominovan i za snimanje, montažu, montažu zvuka i zvuka. "Podmornica" je za Petersona bila početak velike holivudske karijere. Veliki hit je bila i "Beskrajna priča", a potom i naučnofantastični film "Enemi Mine". Politički triler "Na liniji vatre" sa Klintom Istvudom kao tajnim agentom bio je veliki hit 1993. godine. Tokom sljedeće decenije, uspjesi su nastavili da se nižu brzim nizom: "Van kontrole“ sa Dastinom Hofmanom, "Oluja svih oluja" sa Džordžom Klunijem i "Troja" sa Bredom Pitom. Petersen se nastanio u Los Anđelesu sa suprugom.

nezavisne.com

Tagovi: