Protesti poljoprivrednika: Posljednja opomena domaćim vlastima ili totalna blokada

Oko stotinu poljoprivrednika iz  Lijevče polja i Potkozarja pristiglo je traktorima na proteste u Gradišku, gdje su izrazili svoje nezadovoljstvo trenutnim položajem i, kako rekoše, nečinjenjem zvaničnih institucija za rješavanje problema primarne poljoprivredne proizvodnje.

Tako je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljorpivrednih proizvođača i mljekara  RS, najavio radikalne mjere, odnosno, blokadu institucija u Banjaluci i Sarajevu, ukoliko vlast ne preduzme hitne i konkretne mjere.

„Za funkcionisanje vlasti u Sarajevu izdvajamo 800 miliona konvertibilnih maraka. Pripazite se političari, ukoliko i dalje nastavite sa takvim odnosom prema domaćoj  poljoprivredi, doći ćemo u Sarajevo sa štapom“, poručio je Usorac poljoprivrednicima sa improvizovane govornice.

Uzgajivači svinja u kolapsu

Dragiša Cvjetković, farmer iz Rogolja i predsjednik Regionalnog udruženja uzgajivača svinja Gradiške, Laktaša, Prnjavora i Srpca, rekao je da je zbog prekomjernog uvoza došlo do sunovrata cijena svinja. Tako kilogram žive mjere sada iznosi dvije KM, a cijena koštanja je 2,90 KM po kilogramu.

„Ja godišnje na tržište isporučim do 1.300 komada svinja, a po grlu gubim  od 70 do 90 KM. Razočarani smo, naši podsticaji  su upola manji u odnosu na one u Federaciji BiH. Ugasićemo proizvodnju, jer nećemo moći opstati, ako se nešto ne preduzme, rekao je Cvjetković.

Povrtlari pred bankrotom

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara RS rekao je da povrtlari još ne znaju koliko su u gubicima, jer se velike količine nalaze u skladištima neprodate.

„Procjene su da povrće nećemo prodati zbog pandemije korona virusa i uvoza subvencionisanog povrća iz okolnih zemalja. Ako povrće ne prodamo, bankrotiraćemo, jer nećemo moći izmiriti obaveze prema dobavljačima i bankama. Vrijeme je za nabavku novih repromaterijala, a mi smo još dužni za obaveze iz 2020. godine. Proljetos smo zasadili 30 odsto povrća više, već sada smo sigurni da će nam velike količine propasti, rekao je Mastalo, najavivši da će višak povrća prikolicama odvesti pred institucije u Banjaluku i Sarajevo.

Upućeni  konkretni zahtjevi vlastima

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, pročitao je zahtjeve koje su nakon skupa upućeni vlastima. Oni se odnose na uvođenje prelevmana od dvije marke po kilogramu svježeg ili  zamrznutog mesa u trajanju od dvije godine, uvođenje plavog dizela, diferencirane stope PDV-a, harmonizaciju pravilnika o podsticajima sa onima u Federaciji BiH i još nekoliko mjera.

„Tražimo veće zalaganje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS na zaštiti domaće proizvodnje, uvođenje sezonskih prelevmana na uvoz povrća, te da odgovorni u ministarstvima podnesu ostavke ukoliko nisu sposobni da ispune naše zahtjeve, poručio je Marinković.

Poljoprivrednici su poručili da će za mjesec dana, ukoliko se vlast ogluši o njihove zahtjeve biti radikalniji.

Poljoprivrednici traže da vlasti poštuju zakone

Ranko Sarajlić poljoprivrednik iz lijevčanskog sela Laminci rekao je da je pokrivenost uvoza poljoprivrednih proizvoda izvozom svega 23 odsto, što jasno govori u kakvom je stanju domaća poljoprivreda.

„Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa  BiH i postoji da vodi ekonomsku politiku u skladu sa Zakonom o vanjsko-trgovinskoj politici, koji dozvoljava da, ako je proizvodnja bilo kog proizvoda ugrožena, pa i eksera, da se može zaštititi. Naši ministri se boje da će povrijediti međunarodne sporazume, koji dozvoljavaju zaštitu domaće proizvodnje. Ministri ne rade u skladu sa zakonima. Ukoliko tako nastave odgovorićemo i mi, nećemo protestvovati u skladu sa zakonom već blokadom“, rekao je Sarajlić.

Poljoprivrednici su najavili da će, ukoliko im vlasti ne odgovore na zahtjeve, ponovo izaći na ulice i da će u tom slučaju blokirati saobraćajnice i institucije. Podršku  poljoprivrednicimaiz Lijevče polja, Potkozarja i drugih krajeva pružili su i poljoprivrednici iz Unsko-sanskog kantona, koji su poručili da im je bezbolnije da se suprostave vlastima nego da iseljavaju u neku od evropskih zemalja.

Današnji protesti protekli su bez incidenata, uz veliku medijsku pažnju i asistenciju saobraćajne policije.

Boško GRGIĆ