Regresirano dizel gorivo za sjetvu u Srpcu: Jeftinija nafta za 303 poljoprivrednika

Pravo na regresirano dizel gorivo za ovogodišnju sjetvu na području srbačke opštine ostvarila su 303 poljoprivredna proizvođača.

Oni će gorivo moći preuzeti već tokom ove sedmice, zavisno od dinamike regulisanja evidencije u lokalnoj upravi, piše Srpskainfo .

Poljoprivrednici mogu preuzeti ukupno 100 litara regresiranog dizel-goriva po hektaru obradive poljoprivredne površine, pod uslovom da je to evidentirano u Registru poljoprivrednih gazdinstava Republike Srpske. Podsticaj za regresirano odnosno gorivo po stimulativnim cijenama za proljetnu sjetvu i jesenju berbu je od velike koristi za poljoprivrednike.

– Cijena po litru nafte je 0,60 KM, što je tri puta manje od tržišne – navode u opštinskom Odjeljenju za poljoprivredu u Srpcu.

U ovoj službi napominju da će regresirano dizel gorivo poljoprivrednici moći preuzeti kod distributera na nekoliko punktova srbačke opštine.

U skladu sa zaključkom Republičkog kriznog štaba, ovom olakšicom obuhvaćeni su i poljoprivrednici koji nisu podmirili obavezu po osnovu protivgradne zaštite ili nisu prijavili doprinos za 2019. godinu.

Nosiocima poljoprivrednih gazdinstava starijim od 65 godina, a koji nisu ispunili obavezu ažuriranja podataka u Registru, data je mogućnost da prilikom prijave ovlaste mlađeg člana domaćinstva ili da se obrate najbližoj kancelariji Savjetodavne službe i Odjeljenju za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Srbac za pomoć.

Tagovi: