Riješen dugogodišnji problem rasvjete u srbačkoj biblioteci

Narodna biblioteka Srbac već godinama ima problem sa rasvjetom koja je instalirana prije gotovo pet decenija, kada je izgrađena zgrada biblioteke, i koja je u posljednje vrijeme zbog čestih kvarova predstavljala opasnost za ovu ustanovu.

Iz tog razloga, rukovodstvo biblioteke odlučilo je da izdvoji hiljadu KM iz vlastitih sredstava kako bi zamijenilo sva rasvjetna tijela novom LED rasvjetom, koja predstavlja ne samo veću sigurnost, nego i ljepši ugođaj za čitaoce i posjetioce kulturnih manifestacija.

“Stara neonska rasvjeta, koja je u vrijeme izgradnje biblioteke bila najsavremenija, već odavno ne ispunjava svoju funkciju. Zbog čestih varničenja prijetila je opasnost da dođe do požara koga bismo teško mogli ugasiti, tako da je ova investicija bila jedan od glavnih prioriteta. Prošle sedmice smo završili ovaj posao tako da je nova LED rasvjeta puno bolja za rad, a i našim posjetiocima je omogućen kvalitetniji ugođaj”, rekao je direktor biblioteke Branko Savanović.

On dodaje da je u narednom periodu planirana zamjena stolarije koja je takođe dotrajala i zbog koje je zimi u ovoj ustanovi hladno a ljeti su prevelike temperature.

Zbog pandemije virusa korona i neodržavanja sajmova knjiga u Banjaluci i Beogradu, srbačka biblioteka nije duže vrijeme obnavljala knjižni fond. Zato je radnike ove ustanove danas veoma obradovala posjeta predstavnica Aktiva žena SNSD iz Srpca, Dobrile Mikić i Radane Pantelić, koje su uručile donaciju od 350 knjiga.

Predsjednica Aktiva žena, Dobrila Mikić, rekla je da se uglavnom radi o dječijim knjigama i beletristici koja će koristiti u ovim vremenima kada su građani zbog epidemioloških mjera uglavnom u svojim kućama i dodala da su knjige najvećim dijelom prikupile članice ovog Aktiva.

“U vremenu pandemije i izolacije nema korisnije aktivnosti od čitanja. Zato bih pozvala sve građane, a naročito mlade, da se na ovaj način intelektualno nadograđuju i čuvaju mentalno zdravlje”, rekla je Mikić.

Direktor biblioteke Branko Savanović zahvalio se na donaciji i dodao da se uskoro očekuje još jedan poklon u vidu par stotina knjiga od donatora iz Moskve a u planu je da se nabavi određen broj naslova u saradnji sa jednom izdavačkom kućom.

On dodaje da će tokom svetosavskih praznika tradicionalno biti održana promotivna akcija učlanjenja čitalaca po cijeni od 1 KM, a zbog epidemioloških mjera postoji mogućnost da se ova aktivnost produži.

“Do sada je akcija trajala tri dana a ukoliko važeće mjere potraju, vjerovatno ćemo produžiti promotivno učlanjenje na veći broj dana, kako bismo uspjeli učlaniti sve zainteresovane. I ovoga puta jednom broju građana omogućićemo besplatnu članarinu, a pravo će imati socijalno ugrožene porodice i boračke kategorije. Po tradiciji ćemo besplatno učlaniti i najbolje razrede osnovnih i srednjih škola”, istakao je Savanović.

Knjižni fond srbačke biblioteke trenutno broji oko 30 hiljada knjiga, a sa novim donacijama do kraja godine, očekuje se da će ovaj broj porasti za još hiljadu.