Rio Tinto se izvinio zbog gubitka radioaktivne kapsule, vlasti je još traže

Rudarski div Rio Tinto izvinio se zbog gubitka visoko radioaktivne kapsule na potezu od 1.400 kilometara u Zapadnoj Australiji, dok su vlasti češljale dijelove ceste u potrazi za sićušnom, ali opasnom tvari.

Kapsula je bila dio naprave za koju se vjeruje da je ispala s kamiona dok je bila transportovana između pustinjskog rudnika i grada Perta 10. januara.

Kamion koji je prevozio kapsulu stigao je u skladište u Pert 16. januara. Hitne službe obaviještene su o nestaloj kapsuli 25. januara.

Izvršni direktor Rio Tinto Iron Orea, Sajmon Trot, rekao je da kompanija vrlo ozbiljno shvata incident i izvinio se zbog izazivanja zabrinutosti javnosti.

- Shvatamo da je ovo očito vrlo zabrinjavajuće i žao nam je zbog uzbune koju je izazvalo u zapadnoaustralijskoj zajednici - rekao je Trot.

Potom je dodao:

Pored pune podrške relevantnim vlastima, pokrenuli smo vlastitu istragu kako bismo shvatili kako je kapsula izgubljena u transportu. -

Hitne službe Zapadne Australije pozvale su druge australijske države i saveznu vladu za pomoć u pronalaženju kapsule jer im nedostaje opreme.

Kapsula je dimenzija osam milimetara puta šest milimetara, a ljudi su upozoreni da bi se mogla nesvjesno zaglaviti u gumama njihovih automobila, prenosi "TRT World".

nezavisne.com