Ruske kompanije u Srpskoj napravile gubitak od 2,6 milijardi KM

Akumulirani gubitak Optima grupe, Rafinerije ulja Modriča, Rafinerije nafte Brod i „Nestro petrola“, koje posluju u okviru Nestro grupacije, na kraju prošle godine premašio je 2,6 milijardi maraka, otkriva portal CAPITAL.

Ove firme u vlasništvu ruskog „Njeftegazinkora“ u prošloj godini su, prema finansijskim izvještajima u koje CAPITAL imao uvid, nastavile da gomilaju gubitke, a prednjači Optima grupa Banja Luka čiji akumulirani gubitak dostigao rekordnih 1,7 milijardi maraka.

Akumulirani gubitak Rafinerije nafte Brod lani je iznosio 821 milion KM, dok je Rafinerija ulja Modriča imala gubitak od 108,8 miliona KM.

Na kraju liste ruskih gubitaša je “Nestro Petrol” sa nakupljenim minusom od 1,9 miliona maraka.

Iako su se prihodi Optima grupe Banja Luka lani gotovo uduplali u odnosu na pretprošlu godinu  i iznosili su oko 923 miliona maraka, ova kompanija i dalje u debelom gubitku i 2022. je završila u minusu od 28,2 miliona KM.

Kada je u pitanju 2021. godina imali su prihode od 502,9 miliona KM, a tu godinu su okončali gubitkom od 194,3 miliona maraka.

Sudeći prema finansijskim izvještajima značajno su povećali i broj radnika, pa su tako prošle godine imali 137 zaposlenih,  dok su 2021. godine zapošljavali 86 radnika.

Podsjećamo, CAPITAL je ranije objavio da su ruski vlasnici „Optime“ prikazali da su za nepune tri godine upumpali u to preduzeće 1,77 milijardi maraka kroz dokapitalizaciju.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE

CAPITAL.ba

Tagovi: