Šeranić: Još nismo izašli iz vanredne situacije, prate se i mjere u regionu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić, kaže za ATV u emisiji Dosije da situacija nije zadovoljavajuća i napomenuo da mi još uvijek nismo izašli iz vanredne situacije.

- Situacija nije zadovoljavajuća zbog porasta broja lica zaraženih virusom korona. Postoje određene stvari koje ipak daju određenu kontrolu nad cijelom situacijom, a to se odnosi na podatak da znamo odakle nam dolaze ta zaražena lica. Ovo su sve kontakti lica koja su pozitivna, kaže Šeranić i dodaje:

- Napominjem da nismo izašli iz vanredne situacije. Podsjećam da je na snazi obavezna odluka o nošenju maski u zatvorenom prostoru. Podsjećam i da imamo ograničen broj rada ugostiteljskih objekata. Sve je sada na poštovanju tih odluka. To su stvari o kojima treba ponovo da naglašavamo.

Ono što nije dobro je to što se nalazi podatak o nizu opština u kojima imamo lica koja su zaražena. Od Srpca u kojem imamo 12 zaraženih lica, pa do drugih opština.

Epidemiolozi su na terenu i rade svoj posao, kaže Šeranić i poručuje da siptomatologija virusa je bila takva da nismo imali veliki broj srenje teških kliničkih slika. Situacija se nešto promijenila tokom vikenda, ali i dalje regionalne bolnice bilježe pad lica koja su sa teškom kliničkom slikom.

Zašto nam se događa ovaj povećan broj zaraženih, Šeranić kao problem vidi otvaranje granica, relaksiranje mjera i to što su ljudima dosadile i mjere koje su i dalje aktivne.

Da li će se restriktivne mjere vraćati, ministar kaže da će se procijeniti kada i u kojem trenutku treba da se uradi, ali da se prati i region.