Službenici Geodetske uprave RS ponovo oslobođeni optužbi za milionske zloupotrebe

Okružni sud u Banjoj Luci ponovo je četvoro visokorangiranih službenika Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS (RGURS) oslobodio optužbi za zloupotrebe teške 7,43 miliona maraka, saznaje CAPITAL.

Nakon što je Vrhovni sud Reublike Srpske u septembru prošle godine ukinuo oslobađajuću presudu i predmet vratio Okružnom sudu u Banjoj Luci na novo suđenje, taj sud je prije dva dana ponovo izrekao oslobađajuću presudu.

Novom presudom, otkriva naš portal, pomoćnik direktora RGURS Aleksandar Deurić, načelnik Odjeljenja za nadzor Dragan Grulović i službenice za pravne poslove Doris Kremenović i Željka Milinković oslobođeni su optužbe da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i trgovina uticajem.

Podsjećamo, Deurić, Grulović i Kremenović optužnicom su se teretili da su nezakonito omogućili da firma „Naš dom” Banja Luka stekne pravo svojine nad zgradom i pomoćnim objektom u banjolučkoj Grčkoj ulici čime su im pribavili protivpravnu imovinsku korist od 2,18 miliona KM.

Dalje, Grulović i Kremenović su bili optuženi da su nezakonito omogućili da banjalučka firma „Građa” stekne pravo vlasništva nad 33.000 kvadrata gradskog zemljišta, čime je grad Banja Luka oštećen za 5,25 miliona KM.

Treća tačka optužnice teretila je Grulovića i Milinković da su trgovinom uticajem dogovarali obustavu istrage Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka u predmetu “Varnica Marija”.

Okružni sud Banja Luka početkom oktobra 2020. godine izrekao je oslobađajuću presudu u ovom predmetu. Vrhovni sud RS u septembru prošle godine je ukinuo tu oslobađajuću presudu i predmet vratio na novo suđenje, da bi banjolučki Okružni sud ponovo izrekao oslobađajuću presudu koja je juče objavljena.

CAPITAL.ba

Tagovi: