Jedini smo legitimni predstavnici Srba u FBiH: SNSD hoće mjesto potpredsjednika Federacije

Interese srpskog naroda u Federaciji BiH mogu odbraniti samo predstavnici Srba, koji su izabrani kao kandidati stranaka iz RS. Zbog toga Srpska i SNSD, kao najjača politička opcija i stranka koja je dobila najviše srpskih glasova u FBiH, žele mjesto potpredsjednika Federacije, izjavio je Milorad Dodik, lider SNSD i srpski član Predsjedništva BiH.

Smatramo da smo mi jedini legitimni predstavnici Srba u FBiH. To nije ni SDA, ni Stranka za BiH, ni DF. Oni blefiraju što se toga tiče. Sasvim je logično da imamo potpredsjednika FBiH. To zavisi od toga kada će i hoće li uopšte doći do formiranja novog saziva Vlade FBiH u ovom mandatu. Mi se približavamo broju od šest poslanika i mislim da ćemo uspjeti – poručio je Dodik.

On je ocijenio da je značajno što SNSD u Livanjskom kantonu ima četiri poslanika, odnosno kapacitet da u Vladi tog kantona ima tri ministra.

Problem jeste nivo Federacije BiH, gdje SNSD u Domu naroda ima četiri delegata, a da bi bio referentan mora ih imati šest. Pokušaćemo da radimo da SNSD dobije jedno od važnih mjesta, potpredsjednika FBiH ili jedno ministarsko mjesto da bi se moglo pomoći Srbima – istakao je Dodik, pišu Novosti.

Srbi povratnici u Federaciju, njihova udruženja, a pogotovo u Livanjskom kantonu i Drvaru, gdje ima najviše Srba, daju punu podršku inicijativi iz Banjaluke i SNSD da Srbi konačno dobiju autohtonog potpredsjednika FBiH.

Srbima su uvijek nametani predstavnici u Vladi FBiH i oni su dolazili iz stranaka sa sjedištem u Sarajevu, a ne u Banjaluci. Nedopustivo je da neko drugi delegira potpredsjednika FBiH. Stranka koja ima najviše srpskih glasova u FBiH je SNSD i ona mora kandidovati potpredsjednika FBiH i srpske ministre – kaže Mile Marčeta, predsjednik Inicijativnog odbora asocijacije Srba u FBiH.

On dodaje da stranke iz BiH stavljaju na svoje liste podobne Srbe, koji onda rade po naređenju centrala iz Sarajeva.

– Ubijeđen sam da kod Milorada Dodika i SNSD ima energije da se izbore za mjesto potpredsjednika FBiH i da on dođe iz SNSD i ima našu punu podršku – kaže Marčeta.

Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, kaže da Srbi povratnici u FBiH nisu dali glasove strankama poput SDA, SDP, DF, već povratničkim strankama i onima koji najbolje brane srpske interese u FBiH.

Imali smo nažalost i primjere da izabrani Srbi sa lista stranaka u Federaciji čak prozivaju srpski narod u Srebrenici i Višegradu zbog proslave Božića. To je nedopustivo – kaže Radanović.

On ističe da srpska povratnička populacija nije davala glasove partijama u Sarajevu već onima koje imaju sjedište u Banjaluci i koje djeluju na području Federacije BiH.

Četiri poslanika

Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD, rekao je da je SNSD jedina srpska partija u FBiH koji ima četiri poslanika u Livanjskom kantonu.

Donedavno smo imali tri poslanika, ali je našem klubu pristupio Aleksandar Štrbac. To će pojačati našu snagu u pregovorima, što je značajno za interese našeg naroda. Sigurno je da nam je potrebno političko jedinstvo – rekao je Špirić.

Tagovi: