Spasovdanska litija u Beogradu, građani krenuli prema Hramu Svetog Save (FOTO)

Spasovdanska litija krenula je ispred Vaznesenjske crkve prema Hramu Svetog Save na Vračaru, a jak pljusak koji je predveče pogodio Beograd nije spriječio građane da joj se masovno priključe.

Tradicionalna spasovdanska litija ove godine, zbog tragedija koje su zadesile Srbiju, nema svečarski već molitveni karakter.

 

 

Građani će se, hodajući za kivotom Svetog Nikolaja Srpskog, moliti Spasitelju za osveštanje ulica i trgova, iscjeljenje duša i tijela i za mir u ljudima i među ljudima.

Litija, na čijem su pročelju najbolji stipendisti NJegove svetosti patrijarha Porfirija, sam patrijarh i arhijereji Srpska pravoslavne crkve /SPC/ zastaće na raskrsnici ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gdje će patrijarh služiti pomen stradaloj djeci u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", njihovom čuvaru i mladima koji su ubijeni u mladenovačkim selima, kao i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

 

 

Predviđeno je da nakon zaustavljanja na Slaviji Spasovdanska litija bude nastavljena do Hrama Svetog Save, gdje će biti služen moleban, a patrijarh Porfirije će se na tom mjestu obratiti narodu.

Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan se kao slava grada Beograda obilježava od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine dao Beogradu status prijestonice, u čast obnove i napretka, prenosi Srna.

nezavisne.com

Tagovi: