Štrajk rudara u Omarskoj: Traže 1.100 KM pomoći zbog velike inflacije

Radnici "ArcelorMittala" iz Prijedora danas su održali jednočasovni štrajk upozorenja jer su propali pregovori s Upravom ove kompanije u vezi s njihovim zahtjevom da im se isplati 1.100 KM jednokratne pomoći kako bi prevazišli postojeću inflaciju.

Dario Antonić, predsjednik Sindikalne organizacije ove kompanije, rekao je za "Nezavisne" da se radnici suočavaju sa situacijom galopirajuće inflacije koja trenutno iznosi 16 odsto i koja nije realna.

- Svi smo svjesni da su poskupljenja osnovnih životnih namirnica i energenata između 50 i 100 odsto. Naši zahtjevi su da se kroz isplatu jednokratne novčane naknade pokrije dio inflacije. Mi smo ove godine imali povećanje plate od četiri odsto koje je ranije dogovoreno i tu onda dolazimo do cifre od 12 odsto koja prelazi 1.500 KM. Bili smo realni i sagledali situaciju i zahtjeve naših kolega iz Zenice, te je naš zahtjev bio identičan njihovom da taj iznos bude 1.100 KM - naglasio je Antonić.

Kako je objasnio, radnicima "ArcelorMittala" iz Zenice je obećano da će im ova pomoć biti isplaćena u četvrtom kvartalu ove godine.

- Sad ćemo vidjeti kako će biti sa nama jer Uprava još kalkuliše i odugovlači s tom pričom - kazao je Antonić.

Štrajk je, kako on kaže, zamišljen da bude organizovan po organizacionim jedinicama.

- U utorak je bio u organizacionoj jedinici Kop u Omarskoj, a odziv radnika je bio 100 odsto. Ovo je samo borba za egzistencijalno pravo radnika da može da preživi od svoje plate. Interesantno je to da smo mi firma koja ima redovne plate, benefite po pojedinačnom kolektivnom ugovoru koji su veći od zakonom predviđenih, imamo jedan dio regresa, a dovedeni smo u pitanje egzistencije, te se samo pitamo kako se snalaze ostale naše kolege u realnom sektoru - istakao je Antonić.

Namjera sindikata je da u toku ove ili početkom naredne sedmice obiđu sve organizacione jedinice u skladu sa zakonom i obavijeste radnike na koji način da vode borbu za svoja prava, nakon čega će biti zakazana vanredna sjednica Skupštine sindikata.

- Na sjednici će radnici preko svojih predstavnika donijeti konačan stav, a to je da li da idemo u smjeru generalne obustave rada ili će biti neki drugi prijedlog - zaključio je Antonić.

Pokušali smo dobiti i komentar na ovu temu od Mladena Jelače, generalnog direktora "ArcelorMittala" u Prijedoru, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nije se javljao na naše pozive.

Podsjećamo, Uprava "ArcelorMittala" je radnicima u Zenici ranije obećala 1.100 KM naknade jer je Federalno ministarstvo finansija izmijenilo pravilnik, te je zbog inflacije omogućeno da se jednokratna novčana pomoć dodijeli zaposlenima bez obračuna poreza.

 

nezavisne.com